Andorra participa en la Cimera per a l’Acció climàtica de les Nacions Unides

Andorra ha lliurat en un document les mesures i les accions per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2030 i amb expectatives de neutralitzar d’aquestes emissions de cara al 2050. Aquest manifest respon a la crida del president de l’Assemblea general de les Nacions Unides a la comunitat internacional. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, acompanyada del director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, participen des d’avui i fins al pròxim dimarts, en les diferents reunions d’Alt Nivell incloses en la Cimera del Clima que se celebra en el marc de la 74a Assemblea General de les Nacions Unides que té lloc en la seu d’aquest organisme a Nova York.
Així doncs, Andorra referma el seu compromís internacional adquirit en l’adhesió a l’Acord sobre el Canvi Climàtic de París, el desembre del 2015, en el marc de la COP 21, ratificat pel Consell General, per un unanimitat el novembre del 2016.
El pla d’acció contempla els canvis legislatius duts a terme en els darrers anys, entre els quals destaca l’aprovació de la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic que determina diferents mesures i accions per reduir les emissions de carboni en el marc de la transició energètica del país, i que s’impulsaran amb la també creada Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic. El Pla reforça el context del compromís actual de reduir en un 37% les emissions el 2030, amb la implementació de noves mesures i les reformes encaminades a contribuir així a mantenir l’escalfament global per sota dels 2 graus i proper a 1,5 graus.
El document també inclou els diferents aspectes recollits en la Llei de la conservació natural, de la biodiversitat i el paisatge que integra el principi fonamental de la preservació de la capacitat ambiental dels boscos del país d’absorbir i reduir les emissions, i l’impuls del consum de la biomassa com a energia renovable.
En el Pla es preveuen diferents accions dirigides a la lluita contra el canvi climàtic, com ara les polítiques de promoció de la responsabilitat social, el desenvolupament d’un model energètic eficient i perdurable basat en les energies renovables i en la implementació de tecnologies d’alta eficàcia energètica, la promoció del transport sostenible, de les edificacions amb un baix consum energètic o el rol exemplar de l’Administració, entre d’altres.
El document lliurat conté la defensa dels ecosistemes de muntanya, especialment vulnerables al canvi climàtic. També apunta que el model de les polítiques de desenvolupament sostenible del futur hauran d’unificar els aspectes de creixement econòmic, la cohesió social i la defensa del medi ambient, tractant-los com els àmbits d’una sola estratègia. En aquest sentit conclou, que l’Agenda 2030 representa un full de ruta universal que permetrà orientar el futur del planeta.
Silvia Calvó prepararà la reunió ministerial de Medi Ambient, inclosa en el calendari de la Cimera, amb el seus homòlegs iberoamericans
Durant la seva primera jornada de treball a la Cimera per l’Acció Climàtica, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha mantingut una reunió bilateral amb el ministre de Medi Ambient i Recursos Naturals de Guatemala, Alfonso Alonzo. Ambdós ministres han posat en comú les diferents prioritats que es tractaran en la reunió ministerial de Medi Ambient, que es preveu a Andorra per a la pròxima primavera, inclosa en el calendari de la Cimera iberoamericana. Durant els pròxims dies, la ministra tindrà la oportunitat de dur a terme diferents reunions bilaterals amb els seus homòlegs dins la comunitat iberoamericana.

TOTES LES NOTÍCIES