El Comitè de Programació del Programa Operatiu de la UE de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (POCTEFA), va aprovar aquesta setmana, en la darrera reunió del Comitè de Programació celebrada a Jaca, la resolució de la tercera convocatòria de projectes. Andorra participa en el programa POCTEFA des del període 2007-2013 i en l’actual 2014-2020, com a territori que autofinancia els seus projectes, ja que en tant que país tercer, no te accés al finançament europeu.

S’han programat un total de 43 projectes per un import de 31 milions d’euros del Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER). Dels 43 projectes aprovats en aquesta convocatòria, 13 tenen participació andorrana, 10 dels quals amb participació en qualitat de socis que aporten finançament al projecte. Els altres 3 tenen participació andorrana en qualitat d’associat, és a dir, sense aportar finançament i amb una implicació menor.

Els projectes amb participació andorrana dins del Porgrama POCTEFA, permeten a entitats públiques i empreses d’Andorra integrar-se en xarxes transfrontereres especialitzades juntament amb entitats espanyoles i franceses amb les quals intercanviaran i compartiran coneixement i experiències en diferents àmbits.

Els projectes son els següents:

CCI PIRINEUSMED II

Soci andorrà: Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra

Participació econòmica: 69.297 euros

Pressupost total del projecte: 1.075.486 euros

El projecte respon al repte d’enfortir el teixit empresarial transfronterer i contribuir al creixement intel·ligent i sostenible de les empreses, mitjançant la cooperació, l’organització d’accions internacionals, el recolzament individualitzat, la internacionalització i la professionalització de les pimes transfrontereres, així com, crear noves oportunitats empresarials. Les activitats previstes permetran establir contactes i acords comercials, augmentar la competitivitat i l’àrea d’influència de les pimes de la zona.

MOMPA

Soci andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

Participació econòmica: 18.000 euros

Pressupost total del projecte: 395.376,80 euros

L’objectiu del projecte MOMPA és millorar la gestió del risc geològic relacionats amb els moviments del terreny, contribuint a passar d’una aproximació reactiva a una proactiva. Els resultats principals seran: mapes de seguiment del moviments del terreny en una zona inclosa en Alt Urgell, Cerdanya, Capcir, Confent i Andorra. Valoracions dels riscs associats. Realització de protocols d’actuació de suport a la Protecció Civil.

FLORAPYR AVANCE

Soci andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

Participació econòmica: 31.003,38 euros

Pressupost total del projecte: 626.704,86 euros

El projecte dona suport al Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) mantenint i desenvolupant informació sobre la flora, monitoritzant els efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat, involucrant a la població i les estructures d’educació ambiental, i produint metodologies científiques, indicadors i informació que pugui ser utilitzada per l’OPCC, les autoritats públiques que marquen les estratègies d’adaptació, els gestors d’espais i els organismes socioeconòmics i investigadors a nivell pirenaic i en cada territori.

ACCLIMAFOR

Soci andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

Participació econòmica: 30.354,50 euros

Pressupost total del projecte: 541.435,34 euros

El projecte Acclimafor proposa mesurar els efectes del canvi climàtic sobre les especies forestals pirenaiques de gran importància econòmica i medi ambiental, analitzant els indicadors de defoliació mesurats en el passat. Implementar mesures d’adaptació en àrees forestals crítiques. Transferir els coneixements i les pràctiques als actors d’enllaç del sector forestal.

OPCC ADAPYR

Soci andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

Participació econòmica: 69.612,75 euros

Pressupost total del projecte: 2.037.446,05 euros

Aquest és el projecte federador dels Pirineus en matèria d’observació, capitalització i transferència de coneixement i bones practiques d’adaptació al canvi climàtic. Els tres grans eixos del projecte són: el consens científic per la definició dels indicadors bàsics d’impacte del canvi climàtic als Pirineus, la elaboració de la primera estratègia pirenaica de canvi climàtic i la transferència del coneixement als sectors socioeconòmics a través de processos participatius per identificar necessitats d’informació i de generació d’informació específica útil pels principals sectors socioeconòmics dels Pirineus.

DRIVEINML

Soci andorrà: Andorra Desenvolupament i Inversió

Participació econòmica: 122.249,06 euros

Pressupost total del projecte: 667.762,46 euros

El projecte pretén augmentar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses de la zona transfronterera. En concret es centra en el tipus d’empreses denominades International Niche Market Leaders, caracteritzades per un lideratge en nínxols de mercat internacionals amb una forta orientació vers a mercats exteriors i amb creixement sostingut de la rendibilitat.

En aquest sentit, el projecte pretén identificar una mostra d’empreses INML de la zona transfronterera amb la finalitat de detectar variables i patrons comuns que han permès que es posicionin com a líders en els nínxols de mercat. Una vegada realitzat l’anàlisi, es desenvoluparà un nou servei comú transfronterer orientat a aquesta tipologia d’empreses centrat en la formació, acceleració i internacionalització.

PROMETHEUS

Soci andorrà: Departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra

Participació econòmica: 14.430,00 euros

Pressupost total del projecte: 1.045.729,10 euros

L’1 de desembre de 2015, la UNESCO incorporà a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus. L’objectiu principal del projecte consisteix en transferir el coneixement a la societat mitjançant productes formatius i divulgatius.

PYRMOVE

Soci andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

Participació econòmica: 6.000 euros

Pressupost total del projecte: 1.042.144,82 euros

El projecte es focalitza en els riscos per esllavissades de terra amb més conseqüències sobre el territori. Es proposa en el projecte metodologies transfrontereres per avaluar el risc associat a aquests tipus d’amenaces, així com eines de quantificació, previsió i gestió. Les eines es validaran amb base a situacions reals en llocs pilot i es podran aplicar posteriorment a altres zones i/o a escenaris climàtics futurs. Un dels llocs pilot considerat és a Canillo.

FLORALAB

Soci andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

Participació econòmica: 18.861,50 euros

Pressupost total del projecte: 625.291,53 euros

El projecte FLORALAB té com a objectiu preservar la flora dels ecosistemes transfronterers de la zona Est del Pirineu, vulnerables als canvis climàtics i generats per l’activitat humana. Aprofitant la diversitat en l’enfoc en ecologia i gestió d’hàbitats naturals, set estructures de l’Est dels Pirineus, inclòs Andorra, proposen fundar i administrar una xarxa de laboratoris botànics a cel obert. La xarxa s’obrirà al finalitzar el projecte, a d’altres regions i territoris que s’hi vulguin incorporar.

OPTIMAGE

Soci andorrà: Servei Andorrà d’Atenció Sanitària

Participació econòmica: 10.338,55 euros

Pressupost total del projecte: 1.020.884,80 euros

El projecte pretén desplegar-se en la zona del Pirineu per prevenir la iatrogènia medicamentosa en les persones grans. Aquest projecte es desenvolupa en relació amb el projecte APTITUDE sobre la prevenció de la dependència entre les persones grans.

Projectes amb un associat andorrà

PLASTICOPYR

Associat andorrà: Departament de Medi Ambient

CONECTFOR

Associat andorrà: Institut d’Estudis Andorrans

LOUPO

Associat andorrà: Departament de Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada