Andorra participa aquest dimarts en la Jornada sobre el projecte transfronterer d’espècies protegides de fauna d’alta muntanya organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat. La Jornada ha servit per donar a conèixer els resultats de les accions executades a Catalunya dins del marc del projecte Gallipyr. L’objectiu principal d’aquest projecte ha estat crear una xarxa de seguiment dels gal·liformes de muntanya i millorar l’hàbitat i les poblacions d’aquestes espècies de manera concertada entre els diferents territoris a banda i banda dels Pirineus.

Gallipyr és un projecte d’abast internacional que pretén la creació d’una xarxa de coneixement, gestió i protecció de tres espècies de gal·liformes de muntanya: el gall fer (Tetrao urogallus), la perdiu blanca (Lagopus mutus) i la perdiu xerra (perdix perdix). El projecte forma part del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013 i es finança mitjançant els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder). Les comarques catalanes que abasten aquest projecte són: Ripollès, Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Solsonès, Alta Ribagorça i la Vall d’Aran.

Els gal·liformes de muntanya són una fauna que viu en un fràgil equilibri amb les activitats humanes, tant agrícoles com recreatives, i que habita en un espai transfronterer: països diferents amb legislacions diferents i maneres de fer diferents. L’interès d’un projecte de tipus transfronterer és treballar conjuntament a banda i banda de la frontera per anar tots en una mateixa direcció. Per aconseguir aquesta compenetració de criteris s’ha treballat en tres grans línies d’actuació: creació d’una base de dades comuna per recollir la informació de les tres espècies i fer-la accessible a tots els socis del projecte; actuacions de formació i d’intercanvi d’experiències per fer comparables les dades obtingudes a les diferents zones; i creació d’una xarxa de comunicació i informació tant per als organismes locals com per a les persones que viuen a les zones que formen part del projecte.

En el projecte hi han participat deu socis, de la part pirinenca de França, el Principat d’Andorra i, pel que fa a Espanya, les comunitats autònomes de Catalunya, Navarra i el País Basc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada