“Andorra, paisatges propers” al Museu del Tabac a Sant Julià de Lòria

Organitzada  amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient, la mostra aplega una sèrie de fotografies de gran format que il·lustren l’evolució del paisatge andorrà.

L’exposició  s’inicia amb les dades sobre la ràpida ocupació del territori, a partir dels 6.000 habitans que hi havia l’any 1950 fins als més de 85.000 que es van comptabilitzar l’any 2010. Això significa que la població s’ha multiplicat per 14 en només 60 anys.

Un creixement que ha representat un gran impacte sobre el territori, principalment en els fons de vall, indrets més plans, i per això més facilment urbanitzables. 

Les imatges fotogràfiques dels diferents “Paisatges”, que alhora els trobem sempre a proximitat, ens mostren aquesta evolució dinàmica del país. Tanmateix els paisatges urbans ens apropen a les muntanyes on l’arquitectura natural omple tots els espais.

Un dels plafons centrals ens explica el concepte de “paisatge” en una comparativa que va des d’un gerro romà del segle IV aC, passant per un mosaïc també romà dels segle III dC .

Al costat hi ha destacades obres pictòriques on descobrim unes “Flors”  d’Andy Warhol (1928 – 1987) en contrast amb la fotografía en B/N realitzada per Guillem d’Areny Plandolit que va captar el poble de Soldeu entre el 1911 i el 1931.

També hi ha una reproducció de Paul Gauguin (1848 – 1903) titulada “Mata Mua” que és un paisatge idilic tancat per les muntanyes on varies dones adoren a Hina, deidat de la lluna. L’original del qual es troba a la col·lecció de la baronesa Thyssen a Madrid.

S’inclou una altra fotografia del Pont de Waterloo, així com altres “paisatges”  urbans i rurals en permanent contrast de temps i colors.

S’acompanya  l’exposició amb un vídeo titulat “De frontera a frontera” que ens mostra la bellesa del trajecte que inclou les estacions de l’any i el seu canvi de color determinat per la fauna i la flora,  amb el blanc de la neu i el verd dels prats a claror. Sempre en un contrast constant  amb el paisatge urbà del centre comercial, que també integra i forma part dels “paisatges propers” del Principat d’Andorra. 

La mostra es complementa com es habitual per part del Museu del Tabac,  amb un espai didàctic on els escolars poden crear i pintar el seu propi paisatge a través de les 4 estacions a les diverses altures de l’alta muntanya andorrana. 

Hi trobem pintures de la Carme Massana i un paisatge rural del Xavi Casals, així com fotografíes del Carles Esteve i dibuixos del Xavier Escorihuela en el mateix entorn.  

paisatgesFinalment completa el recorregut per la mostra,  una selecció de diapositives a color, que amb el títol de “Paisatges al cor”, presenten una sèrie d’imatges dels Estanys andorrans:  els Estanys d’Ensangents, els Estanys Forcats, l’Estany de la Nou, l’Estany de l’Angonella, etc.

La majoria són fotografies realitzades per Joan Parés Càmara, però també hi participa Josep Garcia amb “Estanys del Solanet” i Jordi Rodriguez amb “El camí a l’Estany de les Salamandres”, que inclou el bestiar al Prat d’alta muntanya.

També podem gaudir de les imatges “d’El Pic d’Arcalís”, “l’Orri del Comapedrosa” , “la Vall del Madriu des del Bribal” i “El pic de les fonts des del Pont de l’Angonella”. 

Tanmateix la música de les 4 Estacions de Vivaldi, explica les imatges amb més calor.

S’ha de destacar una de les diapositives que correspon  a “una família al Refugi d’Envalira” (1945), una imatge en B/N aportada per la Maria Martí. És una fotografía  que com les altres ens reafirma l’estreta relació que hom estableix amb el paisatge que defineix un territori, especialment a muntanya on la climatología no sempre és favorable com a l’estiu.   

La mostra “Andorra, paisatges propers”  ens permet observar graficament  l’evolució dels nostres paisatges i alhora pretén sensibilitzar-nos  pel respecte a la natura, de la qual en depenem tots els habitants, així  com els propis paisatges que sempre ens seran molt propers.

L’exposició estarà oberta fins al 15 de febrer del 2015, al Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria, ubicat a l’antiga fàbrica Reig, al carrer Doctor Palau, núm. 17.

TOTES LES NOTÍCIES