Andorra organitzarà la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana,

Coincidint amb la celebració per part de l’Organització Internacional del Treball (OIT) del seu centenari, i la celebració, a Ginebra, del Fòrum de l’Organització Internacional d’Empleadors (OIE), avui i demà (17 i 18 de juny) a Ginebra, té lloc la celebració de la XXX Edició de la Reunió de Presidents d’Organitzacions Empresarials Iberoamericanes.

En aquesta important reunió, els presidents de les organitzacions empresarials iberoamericanes fan una anàlisi sobre la situació econòmica i empresarial dels seus països, així com de les preocupacions i reptes a què s’enfronten les seves comunitats empresarials.

Durant la sessió d’avui 17 de juny, es formalitza el traspàs de la presidència Pro-témpore del CEIB a la Confederació Empresarial Andorrana- CEA-, que serà l’encarregada d’assumir l’organització de la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana, coincidint amb la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern.

En el seu discurs d’acceptació, el President de la CEA, i des d’avui President Pro-témpore del CEIB, Gerard Cadena, ha agraït la confiança dipositada en la patronal andorrana i ha fet èmfasi en la voluntat de l’empresariat andorrà d’estrènyer llaços comercials i de cooperació amb la resta de països d’iberoamèrica.

La propera Cimera, se celebrarà el mes de novembre de 2020 a Andorra i tindrà com a lema “la innovació per al desenvolupament sostenible”.

En aquest sentit, Cadena ha afirmat que “la innovació ha de permetre millorar la competitivitat dels nostres sectors econòmics ja assentats i -al mateix temps- obrir el camí cap a noves activitats que aportin més valor afegit.”

I ha afegit que els reptes de la comunitat internacional -i els reptes de la comunitat iberoamericana en particular- també són els reptes d’Andorra.

El CEIB té com a principal objectiu representar els empresaris iberoamericans a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern, així com davant les principals institucions multilaterals i regionals.

Constitueix, gràcies a les 22 organitzacions empresarials més representatives de la regió, Espanya, Andorra i Portugal, una plataforma inigualable en la comunitat de nacions iberoamericanes, que permet reforçar els llaços empresarials, intercanviar bones pràctiques i desenvolupar iniciatives conjuntes.

El Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) neix l’any 2015, en el marc de la XXVI Reunió de Presidents d’Organitzacions Empresarials Iberoamericanes, com una iniciativa recolzada per l’Organització Internacional d’Empleadors (OIE), institució a la qual pertanyen les 23 organitzacions empresarials més representatives dels 21 països iberoamericans, Espanya, el Principat d’Andorra i Portugal.

L’objectiu del Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) és posar en valor els factors de competitivitat comuns als empresaris iberoamericans i contribuir al millor desenvolupament econòmic i social dels països de la Regió.

La seva finalitat és treballar en el desenvolupament d’estratègies i polítiques a llarg termini en l’espai Iberoamericà, defensant els interessos empresarials i mantenint oberta una línia permanent amb les institucions i els governs de les diferents Nacions.

Amb aquest ferm propòsit, el 24 de febrer de 2016, CEIB va signar un conveni de col·laboració amb la Secretaria General Iberoamericana-SEGIB a Madrid, consolidat el seu prestigi i reconeixement, tant a Espanya, com a la Regió Iberoamericana.

En virtut d’aquesta aliança permanent amb la Secretaria General Iberoamericana-SEGIB, El Consell es constitueix com un referent empresarial iberoamericà, sent identificat com l’única institució encarregada de l’organització de les Trobades Empresarials Iberoamericans que se celebren cada dos anys, i amb caràcter previ, a les Cimeres de Caps d’Estat i de Govern d’Iberoamèrica. Igualment, assumeix conjuntament amb la SEGIB l’organització dels Fòrums Iberoamericans de la MIPYME que se celebren tots els anys senars on no hi ha Cimera política.

Avui, el CEIB és el principal interlocutor de les empreses davant els Governs, els agents socials, econòmics i polítics internacionals.

COMPETÈNCIES DEL CONSELL D’EMPRESARIS IBEROAMERICANS

La Presidència Pro-témpore del CEIB és rotatòria entre els presidents de les organitzacions empresarials, i correspon a la cúpula del país amfitrió de la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern. Mentre que la Secretaria Tècnica Permanent del CEIB, recau sobre la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials-CEOE.

El Consell està format per les següents organitzacions empresarials: Argentina – UIA; Bolívia – CEPB; Brasil – CNI; Xile – CPC; Colòmbia – ANDI; Costa Rica – UCC; Equador – CIG;
El Salvador – ANEP; Paraguai – FEPRINCO; Perú – CONFIEP; Mèxic – CONCAMIN – COPARMEX; Nicaragua – Cosep; Panamà – CONEP; Hondures – COHEP; Principat d’Andorra-CEA; Uruguai – CiU – CNCS; Guatemala – CACIF; República Dominicana – COPARDOM; Veneçuela – Fedecamaras; Espanya – CEOE, Andorra- CEA i Portugal – CIP.

Entre les competències que li han estat atorgades pels seus membres al Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) podem esmentar, entre altres, les següents:

– Representar els seus membres davant les Cimeres Iberoamericanes de Caps d’Estat i de Govern, i de forma permanent, amb la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB).

– Coordinar les posicions empresarials en l’àmbit de les relacions de comerç i inversió de la UE / Amèrica Llatina.

– Donar suport a un entorn regulador empresarial que fomenti la creació i desenvolupament d’empreses.

– Fomentar el creixement econòmic i el desenvolupament social dels països iberoamericans.

– Defensar l’economia de mercat, la competitivitat i la internacionalització empresarial, la lliure competència i la responsabilitat social empresarial.

– Promoure la unitat de mercat.

– Potenciar la recerca i la innovació tecnològica a l’empresa, la societat de la informació i la formació empresarial, així com la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

– Organitzar regularment fòrums d’inversió i cooperació empresarial per països o regions.

– Crear una borsa d’oportunitats comercials entre els països membres.

– Posar en marxa programes formatius i de beques iberoamericanes per a candidats de la Regió, contribuint a posar en valor el capital humà de les empreses.

– Donar continuïtat als mandats de la Trobada Empresarial i de les Cimeres de Caps d’Estat i de Govern més enllà de la celebració dels actes oficials anuals o biennals.

Així mateix, resideix en el Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB), l’organització de les Reunions de Presidents d’Organitzacions Empresarials Iberoamericanes, que se celebren amb caràcter anual, i des de 2016, en estreta col·laboració amb la Secretaria General Iberoamericana, de l’organització de les Trobades empresarials que se celebren en el marc de les Cimeres Iberoamericanes de Caps d’Estat i Presidents de Govern, i el Fòrum Iberoamericà de la MIPYME, tots dos de caràcter biennal i alterns.

CEA

TOTES LES NOTÍCIES