Andorra obrirà ambaixada a Berlín l’any vinent

El  cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat aquest dimecres en el debat d’orientació política que s’està preparant l’obertura d’una nova ambaixada a Berlín. Els motius són que actualment la representació diplomàtica a Alemanya l’assumeix l’ambaixada de Brussel·les, que cada cop més s’ha d’anar especialitzant en els afers europeus, i també perquè amb el Brexit, el lideratge a la Unió Europea “queda clarament en l’eix franco-alemany”. Precisament, el cap de Govern ha reservat pel tram final del discurs les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, sobre les quals s’ha mostrat optimista, tot i que ha demanat un cop més el suport de Liberals d’Andorra, ja que considera que sense ells “serà difícil enfocar l’aprovació en referèndum de l’acord amb garanties d’èxit”.

L’any vinent Andorra obrirà una nova ambaixada a Berlín. Així ho ha anunciat aquest dimecres en seu parlamentària el cap de Govern, Toni Martí, que justifica aquesta nova representació diplomàtica pel fet que l’ambaixada de Brussel·les, que és qui actualment porta els assumptes alemanys, s’haurà d’especialitzar cada cop més en els afers europeus i perquè, amb la sortida del Regne Unit de la UE, el lideratge es trasllada a l’eix franco-alemany. “Andorra té unes tradicionals bones relacions amb França i, per tant, ha de fer-se més present a Alemanya”, ha assegurat Martí, que considera que Alemanya “s’ha convertit en un referent de bona governança econòmica”.

El cap de Govern ha centrat el tram final del seu discurs d’orientació política -que ja ha anunciat que serà l’últim- a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Unes negociacions que “avancen a bon ritme” però que en el millor dels casos l’acord estarà tancat coincidint amb el final de la legislatura, de manera que la seva implementació pertocarà a futurs governs. Martí ha insistit en què es podrà assolir un acord satisfactori pel que fa al tabac, i ha recordat que el fet que la resta de sectors agrícoles puguin entrar al mercat interior ajudarà a diversificar l’economia.

Amb tot, ha demanat un cop més el suport de Liberals d’Andorra. Considera que sense el principal grup de l’oposició serà difícil enfocar l’aprovació de l’acord, i que en aquesta qüestió no convé fer tacticisme polític, ja que és “un dels fonaments del nou model social i econòmic”.

En matèria de finances, i com a conseqüència de la crisi de BPA, Martí ha confirmat la intenció del Govern de formar part del Fons Monetari Internacional per assegurar el futur de la plaça, ja que pot funcionar com un prestador de liquiditat per a l’Estat en moments excepcionals. Amb tot, també es treballa per disposar d’un prestador d’última instància en l’àmbit europeu.

Pel que fa a l’administració, Martí ha confirmat que el projecte de llei de la funció pública entrarà a tràmit parlamentari aquesta tardor, i també ha anunciat que es farà una nova modificació per tal que els tràmits d’obertura de comerços i de registre de nom comercial es puguin fer en 72 hores. La planta baixa de l’edifici del Prat del Rull, a més, es convertirà en un punt d’atenció a l’empresa.

El cap de Govern ha repassat bona part dels projectes fets o per fer en les diferents matèries, com és el cas de la sanitat. En aquest àmbit ha anunciat que la reforma sanitària, des del punt de vista normatiu, estarà enllestida aquesta legislatura, tot i que ha afegit que per tal que pugui reeixir, caldrà que hi hagi continuïtat. Així, ha avançat que durant el darrer trimestre de l’any s’aprovarà l’esperat reglament de la cartera de serveis, i que aquesta mateixa tardor tirarà endavant el reglament d’atenció integrada, que regularà l’accés als metges de capçalera i especialistes, de manera que la CASS només reemborsarà la totalitat del copagament quan se segueixi la via integrada.

En matèria de mobilitat, a banda de continuar potenciant l’ús dels vehicles elèctrics, també ha anunciat que FEDA, a través del projecte de la plataforma de mobilitat integrada, està treballant en una tarja única que doni accés a tots els aparcaments del país. També s’està enllestint el projecte de llei de transició energètica, per incentivar la producció d’energies renovables, i s’estan creant sinergies amb el pol de competitivitat Derbi (Perpinyà), especialment en matèria de formació en aquest tipus d’energies.

Com a conclusió, Martí ha fet un balanç positiu del seu mandat, assegurant que s’ha fet front “a les reformes que portaven molts anys ajornant-se, s’ha posat ordre a les finances públiques i al sector públic en general, i s’han posat els fonaments sòlids d’un model social i econòmic basat en la qualitat”.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.