Andorra obre un procés de participació ciutadana per recollir opinions i propostes en relació al canvi climàtic

climaEl Govern d’Andorra està elaborant el Procés d’Adaptació d’Andorra al Canvi Climàtic (PAACC), una eina que dotarà de recursos i mesures d’adaptació per a esdevenir menys vulnerables als impactes derivats del canvi climàtic. Des del departament de Medi Ambient s’afirma que en un futur el canvi climàtic impactarà sobre els diferents sectors socioeconòmics i sistemes naturals d’Andorra en major o menor mesura, de manera que resulta primordial identificar els impactes en cada sector i proposar mesures específiques d’adaptació.

Per determinar les accions d’adaptació al canvi climàtic, s’ha plantejat un procés de participació obert al conjunt de la ciutadania i, a través del qual, es recolliran les opinions i propostes dels principals agents ambientals, socials i econòmics del territori.

Aquesta és una de les diverses iniciatives que el Govern ha portat a terme des de la seva adhesió, el 2011, al Conveni Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic.

La sessió inaugural del procés està programada pel proper 21 d’octubre a les 19h, a la Sala d’Actes del Centre Cultural La Llacuna i comptarà amb la participació del ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i del director i presentador del programa Quèquicom de Televisió de Catalunya, Jaume Vilalta.

A més de detallar el funcionament del procés de participació, la jornada servirà per explicar als assistents què és el canvi climàtic i perquè és important que Andorra treballi per a adaptar-se als impactes que causarà en un futur pròxim. Com la resta de sessions, estarà oberta a totes les persones interessades, que hauran de realitzar inscripció prèvia al següent enllaç:
https://es.surveymonkey.com/r/PAACC

La primera sessió de debat se celebrarà el dia 4 de novembre, de 18 a 20h, al Centre Cultural La Llacuna i servirà per avaluar els impactes i les mesures d’adaptació al canvi climàtic per als sectors de l’agricultura i ramaderia, biodiversitat i gestió forestal; alhora que es treballarà la gestió de l’aigua.

La segona sessió, que tindrà lloc el dia 18 de novembre, de 18 a 20h, al mateix equipament cultural, estarà enfocada a proposar accions per a l’adaptació dels sectors de la salut, el turisme, la indústria, els serveis i el comerç, així com per debatresobre els riscos naturals, l’energia, les infraestructures i l’ urbanisme.

Les jornades començaran amb una breu presentació dels impactes esperats per a cada sector analitzat, a càrrec del Departament de Medi Ambient, i continuaran amb el debat i intercanvi d’opinions entre els participants, moderat per especialistes en canvi climàtic. Totes les persones inscrites rebran la documentació treballada pel Govern d’Andorra per a cada sector, per tal que puguin assistir a les sessions de debat amb una informació de base.

Finalment, en una tercera sessió plenària,prevista pel 9 de desembre, es presentaran els resultats i conclusions finals del treball realitzat en les dues sessions anteriors. La sessió s’iniciarà amb una presentació dels impactes del canvi climàtic a Andorra i un resum de les propostes d’adaptació sorgides durant les sessions. A continuació, es formaran grups de debat per a intercanviar opinions i prioritzar les propostes d’adaptació al canvi climàtic.

TOTES LES NOTÍCIES