Guirao, nou membre del Comitè Europeu de l’Organització Internacional de Policia Criminal

Els sots-oficial Robert Guirao, cap del Grup de Cooperació Internacional de la Policia andorrana, va ser elegit nou membre del Comitè Europeu d’Interpol, en la 44a Conferència Regional Europea de Praga celebrada els 18 a 20 de maig a Praga. L’Organització Internacional de Policia Criminal – INTERPOL és l’organització més gran internacional de Policia amb 190 països membres i Andorra és estat membre des de l’any 1987.

Interpol convoca conferències regionals regulars a Europa, Àfrica, Amèrica i Àsia, que reuneix a la policia de cada regió del món per compartir experiències i discutir maneres d’abordar els problemes de seguretat comuna. En aquest sentit el Comitè Europeu d’Interpol és l’òrgan executiu regional d’Interpol i està integrat per vuit membres, representants de les Oficines Centrals Nacionals d’Interpol . Els membres del Comitè Europeu d’Interpol són elegits per un període de quatre anys i es reuneixen tres vegades l’any.

El Comitè fa recomanacions a la Conferència Regional Europea, que és el màxim òrgan de govern de la Interpol a la regió d’Europa, i la seva tasca és també facilitar l’intercanvi d’opinions, l’avaluació i la consulta sobre les estratègies i polítiques, que sorgeixen de la cooperació en la lluita contra la delinqüència al regió europea.La Conferència Regional Europea se celebra anualment per tal d’avaluar l’estat de la cooperació policial i la lluita contra la delinqüència transnacional reunint els caps de policia i els caps de cooperació policial a la regió per discutir dels problemes específics relacionats amb el crim.

Així del 18 al 20 de maig 2016 es va celebrar a Praga, República Txeca, la 44a Conferència Regional Europea de Interpol  amb un total de 168 participants procedents de 56 països i 20 organitzacions internacionals. En aquesta conferència es van adoptar una sèrie de mesures per augmentar l’intercanvi mundial d’informació policial sobre els combatents terroristes estrangers, ampliar l’ús de les capacitats policials d’Interpol als punts fronterers crítics en la regió i desenvolupar esforços per combatre el tràfic de drogues i les xarxes delictives implicades. Es va parlar també de la naturalesa canviant de la delinqüència informàtica, i l’estratègia d’INTERPOL per donar suport als països membres en la lluita a través d’activitats de formació especialitzada.

A més aquesta reunió anual d’Interpol ha permès enfortir les estratègies regionals per determinar com la cooperació policial europea pot superar els problemes en la seguretat fronterera, la cibercriminalitat, i en el terrorisme, en particular arran dels atacs terroristes en diverses capitals europees durant els últims mesos, i en la sortida a l’actual crisi europea de migració.

D’altra banda, en la conferència es van celebrar les eleccions de nous membres al Comitè Europeu amb les candidatures de la República Txeca, el Regne Unit i Andorra per reemplaçar les vacants deixades per Hongria i Estònia després de finalitzar el seu mandat. En aquesta elecció els candidats són elegits per votació secreta de tots els països d’Europa i van ser elegits el sots-oficial Robert Guirao, cap de Grup de Cooperació Internacional de la Policia andorrana, per majoria de la sala, i la Coronel Sárka Havránková, representant de la República Txeca.

La cooperació policial internacional sempre ha estat clau per a la seguretat nacional del Principat d’Andorra, i des de la creació de l’Oficina Central Nacional d’INTERPOL Andorra el 1987 el seu treball rigorós dins del Cos de la Policia d’Andorra ha jugat un paper cabdal en la cooperació internacional amb totes les Policies del món. Després de casi 30 anys de l’adhesió del Principat d’Andorra a INTERPOL, és la primera vegada que Andorra forma part del Comitè Europeu i aquesta participació permetrà sens dubte donar més visibilitat al Principat d’Andorra en aquest organisme.

(Text i foto: cos de Policia)

TOTES LES NOTÍCIES