Andorra no podrà mantenir especificitats “majors” en l’acord d’associació amb la UE

cincaEl ministre portaveu, Jordi Cinca, ha reconegut en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimecres que “la UE no té per costum fer vestits a mida de ningú”, en referència a la defensa de les especificitats del Principat en les negociacions per arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea que ja estan en marxa. Cinca, ha insistit, però, que, tot i haver-hi uns paràmetres als quals tots els països que volen arribar a un acord s’han d’anar adaptant, “hi ha aspectes molt puntuals que es poden tenir en compte”. El portaveu del Govern ha recordat que així va ser en la negociació de l’acord monetari i que, en aquesta ocasió, “un aspecte cabdal” serà el calendari d’adopció del cabal legislatiu comunitari. Per al ministre aquest és un dels camps en el qual Andorra podrà pressionar més en favor dels seus interessos. Cinca ha insistit, però, que les negociacions estan encara en una fase institucional i ha defensat la transparència que, assegura, està tenint el Govern amb els grups parlamentaris.

El ministre Jordi Cinca ha recordat aquest dimecres a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que les negociacions per a l’acord d’associació amb la UE “són un procés llarg” i que no es resoldrà en els pròxims mesos. Segons Cinca les negociacions estan en una fase institucional, abans de desenvolupar les quatre grans llibertats que implica l’acord –la circulació de persones, mercaderies, serveis i capital. A més, en resposta a les crítiques des de l’oposició, Cinca ha reconegut que “segur que es poden utilitzar metodologies diverses i alternatives a la del Govern”, però ha insistit que Andorra està tenint una postura “oberta” en aquest tema, compartint documents i “reflexions” amb els grups parlamentaris.

De fet, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha comparegut aquest dimecres davant la comissió d’Afers Exteriors per detallar la situació de les negociacions. Cinca ha fet referència a la freqüència d’aquestes compareixences i ha afirmat que el Govern lidera les negociacions però “no tancat a l’Edifici Administratiu”.

Pel que fa al contingut de l’acord, Cinca ha reconegut, com ja van advertir els ponents del Fòrum Pirineus 2015, que “la UE no té per costum fer vestits a mida de ningú”. “Hi ha uns grans paràmetres als quals tothom s’hi ha d’anar adaptant”, ha afegit Cinca, just abans d’avançar que “això no vol dir que no hi hagi aspectes molt puntuals que es puguin tenir en compte”.

Per al ministre, el fet que hi hagi “coses que només es troben a l’acord monetari amb Andorra” és una mostra que “és possible que hi hagi aquestes especificitats”. Malgrat això, Cinca ha reconegut que “aquestes especificitats no seran majors i això ja s’ha dit en moltes ocasions”.

D’altra banda, el portaveu del Govern ha explicat que en les negociacions asimètriques que viu el Principat per assolir l’acord d’associació –la UE té una “estructura molt gran” davant d’Andorra– un dels aspectes cabdals per a un petit país pot ser el calendari que ha de marcar com es traspassen els aspectes de l’acord a la legislació nacional. “Andorra no té la capacitat d’un dia per l’altre absorbir tot el cabal comunitari, ni d’adaptar les seves institucions, ni d’adaptar les seves institucions, ni d’adaptar les seves infraestructures, ni d’assumir tot el que suposa un acord d’associació amb la UE”, ha advertit Cinca. El ministre ha insistit que el Govern demanarà períodes transitoris, “dins de la racionalitat”, que permetin que un acord d’associació “que neix del convenciment que serà bo per a Andorra no s’acabi convertint en un aspecte negatiu per voler fer les coses més ràpid que el que un pot assolir”.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES