Andorra, Mònaco i San Marino seguiran treballant conjuntament per l’acord d’associació

Els representants d’Andorra, Mònaco i San Marino s’han trobat aquest dimarts a San Marino i han coincidit en continuar treballant conjuntament per negociar un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que s’adeqüi a les especificitats de cada país i que perduri en el temps. Tres mandataris, entre els quals el cap de Govern Toni Martí, han encapçalat la reunió mantinguda aquest dimarts al Palazzo Begni del govern de San Marino.

El cap de Govern, Toni Martí; el ministre d’Estat de Mònaco, Serge Telle; i secretari d’Estat pels Afers Exteriors, Afers Polítics i de la Justícia de San Marino, Nicola Renzi, han coincidit en continuar treballant conjuntament per negociar un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que s’adeqüi a les especificitats de cada país i que perduri en el temps. De la mateixa manera, han celebrat la bona col·laboració en el marc de les negociacions. Segons Toni Martí, “les negociacions no paren i es fan sense presses però sense pauses, i avui hem avançat molt pel que fa a l’acord institucional, perquè hem assolit una posició comuna, tot i algunes discrepàncies, i això ens fa més forts”.

Els tres mandataris han encapçalat la reunió mantinguda aquest dimarts al Palazzo Begni del govern de San Marino per tractar l’estat de les negociacions per un acord d’associació amb la UE. A la trobada de treball també hi han estat presents el ministre d’Afers Exteriors i de la Cooperació de Mònaco, Gilles Tonelli; el director d’Afers Europeus de San Marino, Luca Brandi; l’ambaixadora d’Andorra a la UE, Maria Ubach; i l’ambaixador d’Andorra a San Marino, Enric Tarrado.

Les tres delegacions han intercanviat les diferents posicions i les especificitats que defensa cada país, de la mateixa manera que han compartit les possibilitats de creixement econòmic que l’acord representa per als tres països. Els mandataris han valorat de manera molt positiva les convergències de prioritats en aspectes concrets de la negociació, així com el clima d’entesa a l’hora de parlar amb una sola veu. En aquest sentit, totes tres delegacions han coincidit amb la bona marxa de les negociacions del marc institucional compartit, que ha liderat l’ambaixadora Maria Ubach en nom de les tres delegacions.

Tant Martí, com Telle i Renzi han valorat de manera molt positiva aquesta trobada i han mostrat la seva predisposició a donar continuïtat a aquestes reunions de treball d’alt nivell, com ja van fer el mes de març passat a Mònaco i com està previst que facin de nou la pròxima tardor a Andorra. El cap de Govern ha declarat la seva intenció de fer coincidir la nova trilateral amb la visita oficial al Principat del president del Consell Europeu, Donald Tusk.

En acabar la reunió al Palazzo Begni, els tres mandataris han enregistrat un programa especial a la televisió pública de San Marino, on han manifestat de manera unitària l’oportunitat que significa pels tres països l’entrada al mercat interior europeu. També han coincidit en l’ocasió que es presenta d’obertura i diversificació de l’economia dels tres països i en les perspectives que l’acord d’associació representa per a les futures generacions.

ANA