Andorra lliurarà l’informe sobre el compliment de desenvolupament sostenible

El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el lliurament de l’Informe Nacional Voluntari sobre el progrés i els reptes pel que fa a les metes establertes pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Andorra es va comprometre voluntàriament a presentar la seva revisió nacional voluntària aquest any, en el marc del segment ministerial del Fòrum Polític d’alt nivell de l’ECOSOC que tindrà lloc del 16 al 18 de juliol del 2018 a les Nacions Unides a Nova York. Així, un cop aprovat pel Consell de Ministres es remetrà l’informe per via diplomàtica al Secretariat de l’ONU prèviament a la presentació.

El Ministeri d’Afers Exteriors, juntament amb el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i amb la col·laboració d’altres departaments del Govern, han elaborat l’informe, que analitza detalladament el progrés dels 8 ODS que s’han analitzat aquest any.

En la primera part de l’informe es presenta el context del país, la metodologia emprada per a la revisió i la informació sobre el procés d’integració de l’Agenda 2030. En aquest sentit, es destaca l’acció que va impulsar el Govern l’any 2016 de relacionar cada una de les decisions del Consell de Ministres als ODS en els quals es puguin encabir, per tal de situar l’Agenda 2030 al centre de la política del Govern. Així mateix, es destaca que el Ministeri d’Afers Exterior ha alineat les seves prioritats de cooperació al desenvolupament als ODS, i que les algunes entitats privades també han integrat els ODS a la seva estratègia de responsabilitat social.

En aquest mateix apartat es dedica també un espai a la plataforma participativa que es va crear per involucrar la població en l’elaboració de l’informe. Es detalla cada una de les accions suggerides per la ciutadania, així com les actuacions que ja integren els ciutadans en la seva vida diària relacionades amb el desenvolupament sostenible.

La segona part del text presenta cada un dels 8 ODS revisats, que són els sis establerts per les Nacions Unides per al 2018 més l’objectiu 4 sobre Educació de qualitat, i el 13 sobre Acció Climàtica, que ha triat Andorra per la importància particular que tenen per al Principat.

Així, es detallen les accions engegades pel Govern, pel sector privat i per la societat civil en cada un dels àmbits.

Entre d’altres aspectes, l’informe destaca el Projecte de llei de transició energètica i canvi climàtic, la creació de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, el Pla Nacional de Residus, l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat, l’Estratègia del medi atmosfèric i el programa Renova.

En l’àmbit de l’Educació es posa de relleu la importància de l’educació de qualitat per al Principat, i les particularitats d’Andorra amb tres sistemes educatius públics. Pel que fa a avenços es destaca el Pla estratègic per a la reforma i millora del Sistema Educatiu Andorrà (PERMSEA), així com la inclusió de l’educació per una ciutadania democràtica i de la difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en el contingut escolar. A més, es remarca la vessant inclusiva del sistema educatiu andorrà en la integració dels nouvinguts, dels infants en situació de vulnerabilitat i de les persones amb discapacitat.

Finalment, s’adjunta un annex estadístic amb les dades d’Andorra relacionades amb els ODS revisats.

TOTES LES NOTÍCIES