minguillon-ferrer

El Comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous l’estat de comptes de l’exercici pressupostari de 2013. La consellera delegada de Finances, Comptabilitat i Administració, Maika Nin, ha xifrat el superàvit en 522.376 euros, uns números que tant la majoria com les minories han qualificat de ‘molt positius’. Pel que fa a al total de l’endeutament consolidat, s’ha reduït en més de 3 milions d’euros, situant-se en 51,8 milions d’euros. La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha destacat que ‘és un tancament molt positiu perquè demostra la feina de la gestió diària’ i que ‘fa sis anys gairebé es tanca l’exercici amb 64 milions de deute i ara s’ha reduït de tant que ja hem superat la barrera psicològica dels 52 milions’.

Text: La consellera de Finances, Comptabilitat i Administració, Maika Nin, ha detallat que el total de despeses de l’any 2013 se situa en 32,16 milions d’euros, entre els que ha destacat ‘els gairebé 15 milions dedicats a les despeses de personal’. En el capítol d’ingressos, el total se situa en els 32,69 milions d’euros, ‘10,3 milions dels quals provenen d’impostos directes i 392.000 dels indirectes’. En aquest sentit, Nin i la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, han remarcat que ‘el capítol dels impostos indirectes és inferior a la suma pressupostada donada l’entrada en vigor de l’Impost General Indirecte, que ha fet disminuir els ingressos en concepte de les Transmissions Patrimonials Immobiliàries (ITP) uns 700.000 euros’.

Pel que fa el total del deute consolidat, Rosa Ferrer ha explicat que ‘se situa al 156%, molt per sota del llindar del màxim de 200% que marca la llei’. La cònsol major ha destacat que ‘seguim la planificació que ja va fer el mandat anterior, i la mitjana és poder reduir uns tres milions d’euros cada any, gràcies a que la despesa financera també baixa pels tipus d’interès’. Preguntada pels periodistes, Ferrer ha assegurat que ‘si quan marxi d’aquí dos anys hem aconseguit baixar de la barrera dels 45 milions ja em donaré per satisfeta’.

Tot i que l’aprovació dels pressupostos ha comptat amb el suport de les tres minories, Josep Vila, conseller de l’oposició del grup mixt, ha mostrat la seva preocupació per saber ‘a quin ritme hem de reduir la despesa’. Vila ha matisat que el Comú ‘no ha d’oblidar les obligacions que té l’administració amb la parròquia’ i que últimament ha vist que, ‘tot i que s’hi fan inversions, sí que noto que la higiene i l’enllumenat estan una mica descuidats’.

La sessió de consell de Comú d’aquest dijous també ha servit per aprovar la proposta de formalitzar el conveni amb el Ministeri de Justícia i Interior i la resta de Comuns en relació a la cessió gratuïta dels terminals de trunking digital TETRA, així com que sigui el Comú de la Massana el que gestioni l’adjudicació del concurs nacional relatiu als subministrament d’aquests terminals. El conseller de Circulació, Manel Bal, ha explicat que ‘es tracta d’aparells que serviran per coordinar els cossos de Policia, circulació, COEX, Bombers, Mobilitat i Protecció Civil en casos importants’, i que ‘s’ha aconseguit que Andorra Telecom rebaixi la tarifa per usar aquests serveis a quinze euros mensuals’.

El Comú d’Andorra la Vella insta el Govern a posar fi a l’activitat invasora en relació amb l’ITP

La majoria comunal d’Andorra la Vella, amb el vot a favor del conseller de l’oposició del grup mixt, Josep Vila, i les abstencions dels dos consellers del grup demòcrata, Carles Torralba i Neus Farré, i la consellera del Partit Socialdemòcrata, Dolors Carmona, han acordat aquest dijous instar al Govern un requeriment previ a la formalització dels conflictes de competències davant el Tribunal Constitucional perquè cessi en el desenvolupament de l’activitat invasora en relació amb l’Impost de Transmissions Patrimonials Immobiliàries (ITP).

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha dit sobre el tema que té confiança que arribaran a un acord entre les dues parts, però que ‘aquest acord s’ha de materialitzar amb la modificació de la llei a tràmit parlamentari i la posterior aprovació per part del Consell General’ i que ‘tot i que tenim la convicció que es farà aquest acord, mentrestant, responsablement, hem de continuar amb els procediments fins que no hi hagi la llei aprovada i publicada al BOPA’.

En aquest sentit, el conseller de la minoria demòcrata, Carles Torralba, ha afirmat que el seu grup s’ha abstingut en la votació perquè creu que ‘la reunió d’aquesta tarda servirà per trobar un acord sobre l’ITP degut a la predisposició del Govern i dels Comuns o, si més no, anirà pel bon camí’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada