Andorra la Vella reparteix unes 3.200 racions d’escudella de Sant Antoni

L’escudellada d’Andorra la Vella ha estat una de les més multitudinàries que s’han celebrat aquest dimarts, dia de Sant Antoni. La confraria d’escudellaires de la capital ha començat els preparatius a les 5 del matí per repartir unes 3.200 racions entre els ciutadans que s’han acostat fins a la plaça Guillemó. Enguany, una de les novetats ha estat la possibilitat de menjar-se l’escudella als restaurants del barri històric, així com la parada per degustar oli verge i pa de ronyó de les Garrigues.

El president de la confraria d’escudellaires d’Andorra la Vella, Josep Anton Marquillo, ha explicat que l’escudella es fa de manera tradicional des de fa molts anys, i que el secret és que tots els ingredients ‘facin xup-xup a poc a poc’. Per això, els 74 escudellaires han començat la feina a les cinc del matí, per coure tots els ingredients en vuit fogaines, dues d’elles de caldo. Entre els ingredients, no han faltat les botifarres, la carn de porc, vedella i gallina, les verdures, l’arròs, els fideus, els fesols, els cigrons i les patates, i el tortell de Sant Antoni per postres.

La consellera de Cultura i Participació Ciutadana, Mertixell Rabadà, ha destacat l’esforç dels membres de la confraria, ja que sense ells no es podria dur a terme aquesta celebració. La tradició de fer escudelles per Sant Antoni prové del fet que aquest sant es considerava l’advocat dels pobres i per tant s’acostumava a repartir aquest àpat entre els més pobres de la parròquia. A principis dels anys 70, uns amics de l’avinguda Meritxell que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni van decidir recuperar la tradició, i enguany se celebra la 43a edició.

Rabadà també ha destacat que una de les novetats d’aquesta edició ha estat la iniciativa que han tingut una dotzena de restaurants del centre històric a l’hora d’oferir els seus establiments per poder menjar-se l’escudella, a canvi de fer una despesa d’entre 2 i 10 euros per disposar d’un primer plat, un postre, la beguda o el cafè, depenent de cada cas.

L’afluència de gent que s’ha acostat fins a la plaça Guillemó ha estat similar a la d’altres anys, i s’han repartit al voltant d’unes 2.300 racions. Tant Marquillo com Rabadà han destacat que el temps ha acompanyat la jornada, malgrat les baixes temperatures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *