Andorra la Vella demana connectar l’heliport amb l’aeroport d’Alguaire i l’estació de l’AVE de Lleida

La capital del Principat ha demanat aquest dilluns en la primera cimera bilateral amb Lleida la millora de les comunicacions entre ambdós territoris, especialment per aire. Aquesta proposta passaria, segons ha indicat el conseller de Serveis Públics i Urbanisme d’Andorra la Vella, Eron Estany, per comunicar l’heliport projectat al país amb l’aeroport de Lleida- Alguaire i l’estació d’alta velocitat de Lleida- Pirineus, per facilitar l’accés dels visitants al Pirineu. Altres propostes sorgides durant la trobada han estat la signatura d’un conveni per participar en fires que es realitzin en un o altre territori, la creació d’una comissió per a la captació de congressos, la promoció turística amb productes de gastronomia o natura i l’intercanvi de propostes i esdeveniments culturals.

La trobada entre el Comú d’Andorra la Vella i l’Ajuntament de Lleida s’ha tancat amb diversos compromisos de col·laboració per buscar sinergies que afavoreixin els dos territoris econòmicament però també en termes culturals o d’innovació.

El primer que s’ha destacat és la comunicació entre el Pirineu i la plana, que passa, segons han proposat des del Comú de la capital, per connectar el futur heliport amb l’aeroport d’Alguaire i l’estació d’alta velocitat de Lleida. ‘Hem plantejat un heliport a l’entorn de l’AVE’, ha reconegut el conseller de Serveis Públics i Urbanisme, Eron Estany. 

El plantejament de què parteixen des de la capital andorrana és que, si s’ofereix la possibilitat, hi haurà persones que viatgin fins a Lleida amb l’AVE per pujar a esquiar o per un altre motiu a Andorra i que, ‘per un preu raonable’ podrien venir en helicòpter; tenint en compte que ‘hi ha persones que valoren més el temps que els diners’.

Si l’heliport es fa únicament a l’aeroport de Lleida- Alguaire, ha afegit Estany, els visitants que arriben en AVE no l’utilitzaran perquè hauran de desplaçar-se 20 minuts fins allà i per tant ja optaran per agafar el cotxe directament. Per tant, segons el conseller, hi haurà d’haver línies a Alguaire i a l’estació de tren, però ha reconegut que ‘pot ser la mateixa línia que faci dues parades’. L’objectiu és que una persona pugui arribar a Lleida en tren i ser a l’helicòpter en cinc minuts, i en mitja hora arribi a Andorra. Pel que fa al projecte andorrà, ha desitjat que es trobi una solució ‘més viable que l’actual’ per fer possible l’heliport al Principat en un any.

Davant de la construcció de l’heliport a Andorra, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha coincidit en què caldrà ‘potenciar, promocionar i facilitar’ les comunicacions entre ambdues poblacions, especialment des de l’AVE i també des de l’aeroport. ‘Haurem de reivindicar que hi hagi un equivalent a Lleida que garanteixi aquesta capacitat de connexió’, ha apuntat.

També pel que fa al turisme, Ros ha explicat que des de Lleida ja es desenvolupen productes turístics que combinen natura, espais culturals, gastronòmics i enològics. Una oferta que és ‘idònia’ per als territoris d’interior i que al Pirineu complementa la d’esquí. La intenció és crear aquests productes conjuntament amb Andorra, adreçant-se principalment al turisme europeu, sobretot als països de l’est i als britànics, amb qui ja hi ha un estret lligam gràcies als operadors que utilitzen l’aeroport d’Alguaire.

 

Propostes econòmiques, d’intercanvi tecnològic i cultural

Altres propostes sorgides durant la trobada en l’àmbit econòmic i turístic han estat la celebració d’una taula de logística durant la segona setmana de gener a Lleida en la qual es tractarà la gestió de les mercaderies i els tràmits logístics per al transport d’aquestes, la signatura d’un conveni entre la Fira de Lleida i la d’Andorra la Vella per participar en diferents fires de diferents ciutats, també es vol constituir una comissió per a captar congressos i actes a les dues ciutats, l’organització d’una jornada informativa sobre les possibilitats d’inversió a Lleida i a Andorra per a empresaris de les dues localitats o d’unes jornades de promoció i intercanvi en l’àmbit gastronòmic.

En l’àmbit de la cultura hi haurà una trobada entre els responsables dels centres d’art de Lleida i Andorra la Vella, així com un intercanvi entre els festivals Ull nu i Animac. També es preveu la incorporació d’orquestres i grups musicals a la programació municipal i la participació de les entitats andorranes a la fira de cultura popular de Lleida, entre altres.

Per últim, els joves d’Andorra podran conèixer les instal·lacions de recerca, desenvolupament i innovació de Lleida com el Parc Tecnològic de Gardeny o el Magical i les dues poblacions es presentaran conjuntament en projectes europeus de tecnologia i ciutats intel·ligents, segons han explicat els responsables d’una i altra administració. La col·laboració entre ambdós territoris serà ‘intensa i sense altres límits que els que ens imposi la inspiració’, ha resumit l’alcalde de Lleida en la lectura de les conclusions.

4 comentaris

  1. Pink for president! She can!

  2. Així fan política alguns polítics: demagògia pura i dura!

  3. Però com te la cara dura de fer propostes d’un heliport que no vol a la seva parròquia?

  4. Ara resulta que la senyora cònsol vol ser com a mínim ministra.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES