Andorra la Vella constata una baixada de l’assistència a les activitats per a joves

El Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella ha presentat aquest dijous a la tarda el balanç de projectes del departament durant el 2012. L’últim any s’ha constatat una disminució d’un 13% dels usos de l’espai d’informació L’enllaç a causa de l’augment de l’accés a Internet a la pròpia llar, un dels serveis fins ara més utilitzats de l’espai. D’altra banda el projecte de lleure L’alternador, on els joves tenen llibertat per proposar les activitats també ha patit un descens del 23% en el nombre d’usuaris -passant de 100, el 2011, a 77, el 2012-. La situació laboral actual ha fet que augmenti el percentatge de joves de 19 a 30 anys que s’aprofiten dels serveis que ofereix el Comú, principalment els de suport a la recerca de feina, i que es mantingui el ritme de subvencions per a joves emprenedors -17, per un valor de 5.418,47 euros-. A causa dels canvis en la demanda i les necessitats del jovent de la parròquia el Servei de Joventut de la capital prepara ja el Pla Local de Joventut, que reformularà les línies a seguir durant els propers tres anys i es presentarà en un termini de tres setmanes.

El Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella porta més de vuit anys dinamitzant, donant atenció i informant els joves de la parròquia. De fet, el Comú va ser el primer en crear una Conselleria de Joventut. Aquest dijous a la tarda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, el conseller de Joventut, Esports i Noves Tecnologies, Marc Pons, i la tècnica en Joventut, Sílvia Muns, han presentat al Comú de la capital les dades referents als usos dels seus espais i serveis durant l’any 2012. Uns serveis dels que l’últim any es van beneficiar uns 8.000 joves.

Tot i així, s’ha constatat una disminució significativa dels usos del seu espai principal, L’enllaç, al centre cultural la Llacuna. Els 4.831 usos del 2012 representen un 13% menys que els de l’any anterior. Pons ha explicat aquest descens pel fet que la majoria de joves gaudeixen, cada vegada més, de connexió a Internet i equips tecnològics a la seva pròpia llar. Fins ara, el servei de connexió a Internet que oferia l’espai era un dels més utilitzats.

D’altra banda L’enllaç ha vist augmentar el percentatge de joves entre 19 i 30 anys que s’acosten al punt d’atenció. La raó, pel Comú, es troba en la situació laboral actual. Aquests usuaris s’adrecen al Servei de Joventut principalment per rebre formació i ajuda en la recerca de feina. De fet, el 15% d’usuaris de L’enllaç tenen més de 30 anys però igualment no se’ls nega l’atenció, tot i no ser la franja d’edat prioritària pel servei.

El projecte d’esplai alternatiu, L’alternador, on els joves poden proposar les activitats que volen portar a terme amb l’ajuda del Comú, ha estat l’altre servei afectat per la disminució de la demanda. En total s’han programat vuit activitats de diferents temàtiques amb 77 participants –un 23% menys que l’any anterior–. Pel que fa a les propostes relacionades amb l’art hi ha resultats diferents. L’Ull Nu, el festival audiovisual pels joves creadors dels Pirineus es va internacionalitzar en aquesta edició, acceptant propostes de residents francesos, espanyols i andorrans. Malgrat l’èxit de l’Ull Nu, que ha donat pas a la creació d’una associació independent, el Comú lamenta l’escàs nombre de propostes dins el marc del programa L’artèria que, en col·laboració amb l’Escola d’Art, busca donar suport als joves artistes del país. Només es van presentar quatre propostes, que finalment no es van concretar.

Els serveis que mantenen el seu bon ritme de funcionament són els de subvencions per a joves emprenedors (amb un total de disset beneficiaris que han gaudit d’un total de més de 5.000 euros en subvencions) i Jovial, el projecte d’habitatge assequible per a joves, amb la totalitat de pisos ocupats a excepció d’un parell per a persones amb mobilitat reduïda. La tècnica Sílvia Muns, ha aprofitat també per anunciar la data de la convocatòria amb més èxit entre el jovent, la Festa de la Joventut, que enguany fa 8 anys i repeteix emplaçament al centre esportiu dels Serradells, serà els dies 14 i 15 de juny.

Els objectius del Servei de Joventut pel 2013 passen per millorar la presència en xarxes socials i replantejar el web del servei, amb sis anys d’antiguitat i que només té 80 visites mensuals, per aconseguir recuperar el nombre de joves que fan ús dels seus serveis. A banda de les decisions que es prenguin a nivell nacional a la Taula de la Joventut, el Comú prepara ja un nou Pla Local de Joventut que hauria d’estar enllestit abans que acabi el primer trimestre i que s’ajustarà més adequadament a les noves necessitats i demandes del jovent de la capital reformulant les seves línies d’actuació.

TOTES LES NOTÍCIES