Andorra la Vella confia començar les obres de remodelació dels eixos comercials al setembre

El Consell de Comú d’Andorra la Vella ha aprovat, aquest dijous, el concurs per adjudicar la contractació d’un tècnic que redacti el projecte de remodelació dels eixos comercials de la parròquia, és a dir, l’avinguda Meritxell, Prada Ramon, Maria Pla i Centre Històric. Tal com ha explicat el conseller d’Urbanisme, Eron Estany, amb el concurs s’adjudicarà la redacció del projecte i el guanyador tindrà un termini de tres mesos per elaborar el projecte. A partir d’aquí, s’espera que les obres puguin començar al mes de setembre i que es vagin fent per fases per no afectar les èpoques de més afluència de visitants. Estany ha calculat que es podrien enllestir en un termini d’un o dos anys. Pel que fa al pressupost de les obres es determinarà en el projecte i serà aleshores quan s’haurà d’estudiar quina és la part que pagarà el Comú i quina part hauran d’assumir els propietaris de la zona.

La remodelació dels eixos comercials d’Andorra la Vella es preveu atacar de manera integral millorant les zones de l’avinguda Meritxell, Prada Ramon, Maria Pla i el Centre Històric. A més de la modificació del trànsit que es vol fer perquè Meritxell sigui d’un sol sentit des del carrer de la Unió fins a la Creu Grossa, recuperant el Pont de la Rotonda, també es volen millorar les voravies, la il·luminació i l’aspecte dels carrers.

Per engegar el projecte, el Comú ha previst una partida de 35.000 euros destinada a la redacció del projecte que s’adjudicarà mitjançant un concurs nacional que ha aprovat el Consell de Comú aquest dijous a la tarda. El plec de bases s’ha elaborat, segons ha informat el cònsol menor, Jordi Minguillón, amb la col·laboració dels comerciants de totes les zones, i a més, aquests també participaran en el jurat que adjudicarà la redacció del projecte.

Un cop s’hagi triat l’adjudicatari, disposarà d’un termini de tres mesos per elaborar el projecte, i el conseller d’Urbanisme, Eron Estany, ha calculat que cap al mes de setembre es podrien iniciar les obres. El termini d’execució no s’ha pogut determinar, però el cònsol menor de la parròquia, Jordi Minguillón, ha indicat que es podrien fer per fases per intentar perjudicar el mínim possible les èpoques de més afluència de visitants. Així, en un termini d’un o dos anys es podria acabar la remodelació dels eixos comercials.

Pel que fa al cost de la remodelació dels eixos variarà en funció del projecte que es triï, però el que ja han avançat des del Comú és que es comptarà amb la participació dels propietaris d’aquestes zones mitjançant les contribucions especials. Estany ha dit que encara s’han d’estudiar quins percentatges hauran de pagar els privats, però que això es determinarà conjuntament amb els comerciants per arribar a un acord, ja que no es vol imposar res. Sí que ha avançat, però, que podria tractar-se d’un percentatge elevat de l’obra.

Els consellers de l’oposició, tan demòcrates com socialdemòcrates, s’han mostrat satisfets de l’aprovació d’aquest concurs públic que suposa el primer pas per activar aquest projecte. El socialdemòcrata Marc Cornella s’ha mostrat una mica ‘escèptic’ sobre la qüestió de les contribucions dels privats perquè considera difícil arribar a un acord i també ha posat de manifest la manca de planificació que ha observat en el projecte. Pel que fa al conseller demòcrata Carles Torralba ha opinat que ‘tot raurà en el percentatge de pagament públic i privat que s’estableixi’, però no ha pogut determinar encara quin els semblaria l’adequat.

Rebaixa de l’Impost de Propietats de terrasses, aparcaments i trasters

En la sessió d’aquest dijous el Consell de Comú també ha aprovat l’obtenció de dades per a l’aplicació de l’impost de propietats. Al novembre el Consell General va aprovar la modificació de la Llei de Finances que estableix que aquest impost s’aplicarà totalment a l’edifici però es rebaixarà, com a mínim, fins al 40% per a les terrasses, els aparcaments i els trasters. Per poder aplicar aquesta rebaixa el Comú necessita tenir la informació de les propietats i per a això demanarà que els propietaris portin un certificat d’un arquitecte que ho determini.

Aquest mateix dijous també s’ha aprovat l’inici del procés de declaració de les falles d’Andorra la Vella com a patrimoni immaterial de la humanitat de la Unesco, que s’emmarca en la demanda internacional que volen presentar a través del Govern d’Andorra per a les festes del solstici d’estiu dels Pirineus.

1 comentari

  1. A la remodelació de fa uns anys tot es va fer malament, esperem que ara no passi igual. I qui pagarà les obres?

Comments are closed.