Andorra la Vella celebra divendres la tradicional Escudella de Sant Antoni

escudellaEl proper divendres, dia 17 de febrer, festivitat de Sant Antoni Abat, a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella, a partir de la una del migdia, s’hi celebrarà la tradicional Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella, on s’hi podrà degustar el plat més típic i representatiu de la nostra gastronomia.

Aquesta manifestació popular, tan arrelada en el calendari festívol de la vila d’Andorra la Vella i de la Parròquia, d’ençà 45 anys, es va reprendre – a partir de l’any 1970 – d’una tradició multisecular, per una iniciativa dels “Tons” de l’avinguda Meritxell.

Efectivament, a Andorra la Vella, durant segles, el dia de Sant Antoni de febrer es feia una vianda barrejada, a base de productes del porc, que s’oferia a les persones més desvalgudes i necessitades de la parròquia, en honor i lloança del sant, conegut popularment com “l’advocat dels pobres”.

L’Escudella de Sant Antoni, organitzada pel Comú de la Parròquia i la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, és una manifestació que aplega cada any milers de persones a l’entorn de les de les 10 fogaines emplaçades al bell mig de la plaça – 8 fogaines d’escudella i 2 fogaines de caldo per coure-hi les mandonguilles -, on s’hi condimenta els ingredients indispensables per a obtenir-ne una escudella que és considerada de les millors del Pirineus.

Enguany és previst que s’hi serveixi i hi reparteixin entre els assistents més de 3000 racions de la deliciosa escudella, preparada i condimentada pels 74 escudellaires de la Confraria – 62 adults i 12 joves -, que encendran els focs a trenc d’alba, amb la col•laboració de nombrosos efectius de reforç del Comú.

En aquesta 45ª edició, l’organització preveu batre rècords, en quantitat de racions servides així com en el número d’assistents a la plaça Guillemó.

Com cada any, el Comú posarà a la venda el plat de terrissa commemoratiu de la diada de Sant Antoni de Gener, del qual se n’ha fet 1000 exemplars.

Els plats, que es vendran al preu unitari de 7€, es podran adquirir, a partir de les 10 del matí, al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna.

Tots els membres de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella en estreta associació amb el Comú de la Parròquia – que assumeix l’estratègia dels preparatius i el patrocini -, fan possible la perpetuació d’aquest esdeveniment tan significatiu i apreciat per andorrans, residents i visitants, com a tradició i encontre de convivència ciutadana, que les altres parròquies del país també han anat incorporant gradualment en el seu calendari.

El Comú d’Andorra la Vella mobilitzarà, per a l’ocasió, diversos efectius dels Serveis d’Aigües, Enllumenat, Obres, Higiene, Circulació, Manteniment i de l’Àrea Cultura, que serà la coordinadora de tots els dispositius de la jornada.

A la una del migdia del divendres vinent, després de la benedicció de les menges per part de mossèn Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls, amb l’assistència dels Cònsols i dels Consellers de Comú, acompanyats dels convidats, es començarà a servir l’escudella a tots els assistents, fins que s’arribi a rostar els fons de les fogaines i s’escurin les cassoles.

TOTES LES NOTÍCIES