Andorra la Vella celebra dijous la tradicional Escudella de Sant Antoni

El proper dijous, dia 17 de febrer, festivitat de Sant Antoni Abat, a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella, a partir de la una del migdia, s’hi celebrarà la tradicional Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella, oberta a tothom, per degustar-hi el plat més representatiu de la nostra gastronomia.

Aquesta manifestació popular, ben arrelada en el calendari festívol de la vila d’Andorra la Vella i de la Parròquia, des de fa 44 anys, es va reprendre d’una tradició multisecular, a partir de l’any 1970, a iniciativa dels Tons de l’avinguda Meritxell.

Efectivament, a Andorra la Vella, durant segles, el dia de Sant Antoni de febrer, es feia una vianda barrejada, a base de productes del porc, que s’oferia a les persones més desvalgudes i necessitades de la parròquia, en honor i lloança del sant, conegut popularment com “l’advocat dels pobres”.

 

 Més de 100 persones mobilitzades a la plaça Guillemó

L’Escudella de Sant Antoni, organitzada pel Comú de la Parròquia i la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella, és una manifestació que aplega cada any milers de persones a l’entorn de les de les 10 fogaines emplaçades al bell mig de la plaça – 8 fogaines d’escudella i 2 fogaines de caldo, per coure-hi les mandonguilles -, on s’hi condimenta els ingredients indispensables per a obtenir-ne una escudella considerada de les millors del Pirineus.

Enguany, és previst que s’hi serveixin i reparteixin un total de 3.500 racions d’escudella, preparada per 74 escudellaires – 62 adults i 12 joves -, que ja encendran el foc a trenc d’alba.

En aquesta 44a edició, l’organització preveu batre rècords, en quantitat de racions servides així com en el número d’assistents a la plaça, amb l’oferta del plat més típic i representatiu del nostre poble, que ha adquirit un lloc de predilecció en la pròpia gastronomia.

 

Plat commemoratiu de la 44a edició de l’Escudella

Com cada any, el Comú posarà a la venda el plat de terrissa commemoratiu de la diada de Sant Antoni de Gener, del qual se n’ha fet 1.000 exemplars.

Els plats, que es vendran al preu unitari de 7€, es podran adquirir, a partir de les 10 del matí, al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna.

Tots els membres de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella en estreta associació amb el Comú de la Parròquia – que assumeix l’estratègia dels preparatius i el patrocini -, fan possible la perpetuació d’aquest esdeveniment tan significatiu i apreciat per andorrans, residents i visitants, com a tradició i encontre de convivència ciutadana, que les altres parròquies del país també han anat incorporant gradualment en el seu calendari.

El Comú d’Andorra la Vella mobilitzarà, per a l’ocasió, diversos efectius dels Serveis d’Aigües, Enllumenat, Obres, Higiene, Circulació, Manteniment i de l’Àrea Cultura, que coordina tots els dispositius.

A la una del migdia del dimarts vinent, després de la benedicció de les menges per part de mossèn Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls, amb l’assistència dels Cònsols i dels Consellers de Comú, acompanyats d’una munió de convidats, es començarà a servir l’escudella a tots els assistents, fins que s’arribi a rostar els fons de les fogaines i s’escurin les cassoles.

 

 

 

TOTES LES NOTÍCIES