El comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous, amb els vots a favor de la majoria i de Cd’I + Liberals i el vot en contra del PS + Independents, un pressupost per al 2019 de 47,3 milions d’euros (un 1,87% més que el 2018) i amb una inversió de 13,12 milions d’euros (-8,76% respecte al 2018). Entre les partides destinades a inversions reals destaquen els 600.000 euros per a la remodelació de l’avinguda Príncep Benlloch; uns 200.000 euros per a l’avinguda d’Enclar; les obres de millora al carrer Doctor Vilanova; 540.000 euros per embellir la plaça de la Rotonda, així com l’inici de les obres de millora a l’Estadi Comunal o els 400.000 euros que aniran destinats a l’elaboració del cadastre.

En aquestes inversions també hi ha els plurianuals de l’avinguda Meritxell, de 3,5 milions, i les separatives d’aigües de Santa Coloma (1,6 milions). En canvi, s’ha tret la de 400.000 euros que anava destinada a l’embelliment dels carrers adjacents a la parcel·la on s’havia de construir The Cloud. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha destacat la partida destinada a inversió i pel que fa als ingressos, ha avançat que en pot haver d’extraordinaris, arran del fet que s’han entrat tres projectes constructius importants a Prat de la Creu i Prat del Rull, a més de la urbanització de la Borda Nova, la qual cosa pot suposar entre tres o quatre milions que no s’han inclòs al pressupost, “per no fer volar coloms”. A més, en el capítol d’ingressos, previstos en 47,4 milions, es preveu l’increment en prop d’un milió d’euros de la partida d’impostos directes ja que s’actualitzen d’acord a nous comerços o un increment de pisos, tal com ha concretat la consellera de Finances, Comptabilitat, Administració i Noves Tecnologies, Maika Nin, que ha fet incidència en el fet que no s’apujaran les taxes ni els impostos.

Les despeses de personal seran l’any que ve de 15,5 milions d’euros, un 4,86%, més que aquest any. En aquest cas, les conselleres de PS + Independents, Dolors Carmona i Lídia Samarra, han mostrat els seus dubtes sobre la contractació de personal eventual i també sobre el fet que a partir d’ara la junta de govern podrà fer contractacions per un import de fins a 300.000 euros. En aquest sentit, Marsol ha recordat que la legislació permet que es puguin fer adjudicacions de fins a un 1% de la despesa sense haver de passar pel consell de comú, que en el cas d’Andorra la Vella serien de fins a 470.000 euros, i ha justificat aquest augment del topall, bàsicament, per les adjudicacions que s’hagin de fer en el futur relacionades amb els Serradells.

Des de Cd’I + Liberals han justificat el seu vot a favor del pressupost ja que és “equilibrat” i a més van ser informats abans de la sessió de consell de comú d’aquest dijous, si bé el conseller Víctor Pintos ha demanat que, de cara a la propera legislatura i perquè el primer any no hi hagi una aturada de les inversions, es faci una planificació. Ha destacat, però, el fet que la meitat de les inversions previstes ja siguin obres compromeses amb plurianuals. Des de PS + I troben a faltar que no hi hagi partides per a certes zones de la parròquia, com els Marginets, si bé aplaudeixen que no hi hagi “obres faraòniques”.

La previsió de la majoria és que al final del mandat l’endeutament s’hagi rebaixat força respecte a la quantitat que es van trobar quan van arribar al comú. Així, calculen que pugui ser de 37 milions (quan van arribar era de 42) tot i que Marsol calcula que es pugui situar, fins i tot, per sota d’aquesta xifra.

Obres a Bonaventura Riberaygua

D’altra banda, cal destacar que la corporació comunal ha adjudicat aquest dijous per 1,2 milions d’euros les obres d’urbanització i embelliment dels carrers La Borda, Prat Primer, Sant Salvador i Bonaventura Riberaygua, adjacents a l’antiga seu d’Andorra Telecom. Es preveu la conversió d’aquests carrers en zona de vianants, la instal·lació de mobiliari urbà i elements decoratius. La previsió és finalitzar els treballs a principis de l’estiu, tal com han informat des del comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada