El  Comú d’Andorra la Vella ha aprovat un pressupost per al 2017, amb els vots en contra de l’oposició, de 37.526.680 euros, un 7,7% superior al del 2016. Cal destacar que les inversions reals augmenten un 39% i se situen en 6,4 milions d’euros. Alguns dels projectes amb major dotació pressupostària són l’embelliment de l’avinguda Meritxell (900.000 euros), els treballs de desguassos i separatives de Santa Coloma (800.000 euros), i l’adequació i millora de l’estructura del Centre Esportiu dels Serradells (600.000 euros). La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha volgut explicar abans de l’aprovació del nou pressupost, que el Tribunal de Comptes ha emès un informe que qualifica desfavorablement el marc pressupostari que es va aprovar el passat mes de febrer perquè el projecte de pressupost del 2017 no respecta l’objectiu publicat de no augmentar les despeses més d’un 0,9%, ja que la capital les ha augmentat un 3,51%. Marsol ha lamentat que es tracta d’una qualificació “desencertada”, i ha volgut aclarir que aquesta limitació sols s’aplica en cas de tenir un límit d’endeutament per sobre del 180%, i en el seu cas estan en un 105%, per tant “som autònoms per destinar els diners a les partides que considerem perquè tenim més ingressos”. A més, ha matisat que aquest és un informe previ i no és vinculant. També cal destacar que el Consell de Comú d’aquest dijous ha aprovat la pujada d’algunes tarifes com la de l’aigua, que passarà dels 0,26 euros per metre cúbic, als 0,29 per als que gastin menys de deu metres cúbics, i augmentarà progressivament per als grans consumidors. I també s’incrementaran els preus dels aparcaments amb barrera en 65 cèntims l’hora, tot i que se seguirà mantenint la primera mitja hora gratuïta i la targeta PK. Marsol ha anunciat que durant el 2017 es posarà en marxa una targeta conjunta amb Escaldes-Engordany.

El Comú d’Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous un pressupost per al 2017 de 37,5 milions d’euros, un 7,7% superior al de l’any passat, i un augment de les inversions del 39% que se situen en 6,4 milions. La major dotació pressupostària, 900.000 euros, es destinarà a l’embelliment de l’avinguda Meritxell, s’invertiran 800.000 euros en els treballs de desguassos i separatives de Santa Coloma, i 600.000 euros a l’adequació i millora de l’estructura del Centre Esportiu dels Serradells. Però també cal destacar els 260.000 euros pressupostats per millorar la xarxa d’enllumenat públic, i els 250.000 que es destinaran a la construcció de la segona fase de les escales i l’ascensor públic de La Quirola.

El 41% de les despeses globals aniran destinades al capítol de personal, amb un import de 15 milions d’euros, amb l’objectiu de reduir al màxim la contractació de treballadors eventuals i consolidar les places imprescindibles mitjançant edictes.

Aquest pressupost s’ha aprovat amb una situació que ha molestat la minoria, ja que el Tribunal de Comptes ha emès un informe que qualifica desfavorablement el marc pressupostari que es va aprovar el passat mes de febrer perquè el projecte de pressupost del 2017 no respecta l’objectiu publicat de no augmentar les despeses més d’un 0,9%, ja que la capital les ha augmentat un 3,51%. Marsol ha lamentat que es tracta d’una qualificació “desencertada”, i ha volgut aclarir que aquesta limitació sols s’aplica en cas de tenir un límit d’endeutament per sobre del 180%, i en el seu cas estan en un 105%, per tant “som autònoms per destinar els diners a les partides que considerem perquè tenim més ingressos”. A més, ha matisat que aquest és un informe previ i no és vinculant.

Aquest ha estat el motiu principal pel qual les conselleres del PS han votat en contra del pressupost, ja que segons ha explicat Dolors Carmona, “hi ha projectes que mereixen la nostra aprovació però ens ha condicionat aquest informe desfavorable, perquè és una aprovació incoherent”. Per la seva banda, els consellers de Cd’I+Liberals, Jordi Minguillón i Víctor Pintos, han reiterat la manca de participació de l’oposició a l’hora d’elaborar aquest pressupost, i han criticat també que el Tribunal de Comptes emetés l’informe fa dues setmanes i no se’ls hi hagi avisat fins al dia d’abans de la sessió de Comú.

Durant aquesta sessió també s’ha aprovat l’Ordinació tributària de preus públics per a l’any 2017 amb els vots en contra de l’oposició, ja que suposarà un increment de les tarifes d’alguns serveis. Concretament, el preu de l’aigua augmenta, i en el cas dels consumidors domèstics passaran de pagar 0,26 cèntims per metre cúbic als 0,29 per als que gastin menys de 10 metres cúbics, i per als grans consumidors anirà augmentant progressivament. La cònsol major ha explicat que aquesta decisió s’ha pres tenint en compte que feia molts anys que no s’apujava aquesta taxa, i per conscienciar la ciutadania de la importància d’estalviar aigua. En aquest sentit, s’ha mostrat molt crític el conseller Minguillón, que ha recordat que tota l’aigua que consumeix un edifici es factura de manera conjunta i es divideix en parts equitatives gastis el que gastis, i per tant, els ciutadans no tenen cura de l’estalvi. És per això que ha proposat un comptador per habitatge perquè cadascú pagui el que consumeix. Marsol ha reconegut que seria una bona mesura, tot i que molt cara, i per tant de moment no s’ho plantegen. L’opinió de les conselleres socialdemòcrates també ha estat negativa perquè creuen que es tracta d’un servei bàsic i aquest augment afectarà de manera directa la ciutadania.

Els preus dels aparcaments amb barrera també s’incrementaran en 65 cèntims l’hora, i passaran de costar 1,15 euros a 1,80, una altra mesura que Carmona ha considerat inapropiada perquè afectarà el poder adquisitiu de la ciutadania, i també “és possible que tingui un impacte negatiu en el turisme”. La cònsol major ha recordat que se seguirà mantenint la primera mitja hora gratuïta i el funcionament de la targeta PK, i ha aprofitat per anunciar que durant l’any 2017 es crearà una targeta única per als aparcaments d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Amb l’augment de preu d’aquests dos serveis, el Comú preveu ingressar 1,6 milions més que enguany, i també experimentaran un increment les activitats esportives i les escoles bressol, que s’apujaran un 2,5% per anar equiparant-se amb la resta de comuns. En finalitzar la sessió, el Comú ha volgut oferir un reconeixement als sis treballadors que s’han jubilat durant l’any 2016, amb l’entrega d’un recordatori.

Text i foto. ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada