Durant la sessió ordinària de consell de comú d’Andorra la Vella, celebrada aquest dijous, tots els consellers, exceptuant el conseller liberal Víctor Pintos, han aprovat un acord institucional per fer constar en les actes de la taula de negociació les seves discrepàncies amb la llei de transferències. La cònsol major, Conxita Marsol, ha reiterat que amb l’actual model de modificació de la llei de transferències “es perd una oportunitat històrica de variar els criteris després de 23 anys” i ha tornat a defensar que s’hauria de donar més valor en el repartiment de transferències a la població i als serveis de caràcter nacional. Des del PS+Independents entenen aquest acord institucional com una mostra de suport a Marsol perquè “es mantingui ferma i continuï lluitant”.

El consell de comú d’Andorra la Vella, celebrat aquest dijous, ha aprovat un acord institucional per tal de fer constar en les actes de la taula de negociació del model de transferència les seves discrepàncies respecte els acords assolits. El document, aprovat per tots els consellers exceptuant el conseller liberal Víctor Pintos, recull vuit punts de desacord amb la modificació de la llei de transferències.

En primer lloc, el text assegura que la proposta “no satisfà” les expectatives del Comú d’Andorra la Vella “davant l’oportunitat històrica” que suposa la modificació del model de les competències i transferències. D’altre banda, l’acord reitera que s’hauria de posar en valor en el repartiment els criteris de la població, el cost de les xarxes de serveis de cada parròquia i els serveis de caràcter nacional que presta el Comú d’Andorra la Vella.

A més, els consellers defensen que el criteri del territori està “sobrevalorat”, front a d’altres criteris de repartiment, i fins i tot incrementa el seu pes relatiu en percentatge respecte el model fins ara vigent. A més, l’acord manifesta que el model proposat no té en compte les recomanacions emeses pel Congrés dels poders locals i regionals del Consell d’Europa, que insta a promoure un reconeixement legal especial per a les capitals, ni valora la càrrega fiscal dels ciutadans en relació amb el recorregut impositiu de cada comú.

Per últim, el text assegura que el model proposat hauria de ser perdurable en el temps, i no fruit de “circumstàncies conjunturals o tensions econòmiques” que poden ser “molt variables” durant el termini de vigència de la norma. La cònsol major, Conxita Marsol, durant la presentació d’aquest acord institucional ha assegurat que la taula tripartida de negociacions “s’ha tancat sense tenir en consideració aquests punts”.

El Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I) s’ha mostrat favorable a les manifestacions del document, ja que consideren que van “en la línia” que han expressat en tot moment. Creuen que el suport a la cònsol major és una “xec en blanc” perquè “continuï lluitant i es mantingui ferma”. La consellera de Ps+I, Dolors Carmona, considera que en aquesta situació es posa de manifest que Marsol no té el suport de Demòcrates per Andorra (DA) i que s’hauria de “replantejar altres coses”, veient que està més en la línia del PS+I.

Pel que fa els consellers de Cd’I+Liberals, Jordi Minguillón s’ha mostrat favorable a l’acord institucional i en canvi, Víctor Pintos en conta. Segons els consellers, aquesta diferència és una “anècdota” , ja que Cd’I+Liberals és una coalició per assumptes locals i no per nacionals. Pintos ha defensat la seva posició argumentant que la cònsol no ha convocat “una sola vegada” els consellers per explicar els acords de les reunions tripartides. La cònsol major li ha contestat que eren els grups parlamentaris els que havien d’explicar els acords presos als seus consellers.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada