Andorra la Vella acull aquest cap de setmana el IV Simposi Internacional Focs festius a la Mediterrània

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà des d’aquest divendres i fins diumenge (22, 23 i 24 de novembre) el IV Simposi Internacional Focs Festius a la Mediterrània. Les jornades, sota el títol “Les simbologies i els rituals al voltant del foc”, les organitzen la Societat Andorrana de Ciències, l’Associació de Fallaires de les Valls d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.

L’objectiu del simposi és analitzar el foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana. D’altra banda, després d’haver passat uns anys des de la declaració de les festes del foc dels solstici d’estiu als Pirineus com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015, es vol radiografiar com incideixen aquests reconeixements en les diferents festivitats i si serveixen per consolidar i preservar el model de festa o si comporten problemàtiques que a priori no s’havien previst. L’anàlisi també incidirà en el teixit associatiu que contribueix amb la seva pràctica a mantenir la tradició i la salvaguarda de les diferents festes del foc, que serveixen com a símbol d’identitat i de promoció econòmica i turística del territori.

Conferències i comunicacions
La ponència marc “Les falles d’Andorra 2015-2019. Bases per a la preservació, salvaguarda, divulgació i difusió de la festa”, impartida per Albert Roig Loscertales, representant de la Taula Nacional de Fallaires de les Valls d’Andorra, donarà el tret de sortida a les 25 conferències, ponències i comunicacions (programa adjunt) que es reparteixen en els tres àmbits de treball marcats pel simposi: Salvaguarda i reconeixement de les festes del foc; Recerques realitzades en els darrers anys entorn a les festes de foc, i, Compartir la festa: presentació d’entitats, persones i publicacions.

Cal destacar que una de les comunicacions que es podrà escoltar és “Indicis de fogueres cimals de sant Joan a la vall de Sallent, municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell)”, a càrrec de Jordi Pasques Canut, membre de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell.

Actuació de l’Orquestrina Trama
La part més teòrica es completarà amb danses, documentals i una taula rodona amb el foc com a protagonista. L’apartat més lúdic el posarà l’espectacle de dissabte a la nit: “Música tradicional dels Pirineus”, a càrrec de l’Orquestrina Trama. El grup, creat el 2013, recupera les músiques tradicionals del Pirineu i dinamitza les danses perquè tornin a ser ballades. També està prevista la presentació de 8 llibres i la visita a quatre exposicions.

El simposi compta amb la col·laboració del Govern d’Andorra, el Comú d’Andorra la Vella, la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida i el patrocini de Obra Social “La Caixa” .

L’assistència al Simposi és gratuïta i lliure, però hi ha la possibilitat d’inscriure’s al preu de 45 euros. El pagament dóna dret a rebre un dossier i a la participació en els àpats.

TOTES LES NOTÍCIES