andbioL’Associació de Biotecnologia d’Andorra, Andbio, ha estat aquest any convidada per BioSpain. La cita, una de les trobades de referència de l’àmbit europeu, ha servit per fer contactes importants per a l’associació. 

La presidenta d’AndBio, Vanesa Arroyo ha explicat que ha pogut mantenir reunions amb responsables de l’ambaixada nord-americana a Espanya, oficines de desenvolupament econòmic i diverses societats i organitzacions biotecnològiques: ACCIÓ, FEBiotec, CataloniaBio, l’Oficina de Valorització i Patents de la UAB, amb Mynorix Therapeutics, QGenomics i Insights in Life Sciences. Arroyo també ha retrobat antics caps d’Oryzon Genomics, i ha conegut el president de Pharmamar, l’adjunt de direcció de l’Institute of Biomedical Research de l’Hospital de Sant Pau, etc…

Andorra ha despertat molt d’interès entre els assistents: demanaven com instal·lar-se al país i, sobretot, com accedir al finançament. 

A falta de dues setmanes per al primer Fòrum de Biotecnologia d’Andorra, la seva presidenta honorífica, Magda Marquet, també apunta que “cal seguir treballant per crear un clima atractiu i competitiu, buscant els avantatges -per exemple fiscals- que poden atreure talent”. Finalment opina que el desenvolupament del sector e-health podria suposar un molt bon inici per a crear una indústria biotecnològica al país. Això és així perquè requereix menys desenvolupament d’infraestructures en comparació a altres sectors com podrien ser el farmacològic.

Sobre el desenvolupament d’una indústria biotecnològica a Andorra, Magda Marquet ha manifestat que “la biotecnologia és la indústria del futur, amb oportunitats en els sectors de la salut, l’agricultura o l’energia. La creació d’AndBio és una etapa molt important. Però a més de la tecnologia, cal una infraestructura, accés al capital i a professionals especialitzats.

Barcelona o Tolosa han invertit des de fa molt anys en laboratoris de recerca capdavanters, que poden competir internacionalment: hem de crear col·laboracions i donar oportunitats per a la creació d’empreses a Andorra. Cal un clima atractiu i competitiu des de les lleis de patents, l’harmonització de les regulacions amb Europa o amb els certs avantatges fiscals que una empresa pot tenir a Andorra”.

Pel que fa als reptes, amenaces i oportunitats d’Andorra com a pol d’atracció de talent i creació d’empreses del sector biotecnològic, la presidenta honorífica d’Andbio diu que “la dificultat és que competim a nivell mundial però l’oportunitat és, justament, que també competim a nivell mundial! Tot comença amb l’atracció de talent i després continua amb la retenció d’aquest talent. La competició és global: Àsia, Amèrica, Austràlia…Europa…

Seria molt positiu de convèncer societats estrangeres de fer una societat subsidiària a Andorra per cobrir el mercat Europeu. Hem de crear un cert momentum”.

Text: Andbio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada