Andorra interessa també en biotecnologia a Biospain

andbioL’Associació de Biotecnologia d’Andorra, Andbio, ha estat aquest any convidada per BioSpain. La cita, una de les trobades de referència de l’àmbit europeu, ha servit per fer contactes importants per a l’associació. 

La presidenta d’AndBio, Vanesa Arroyo ha explicat que ha pogut mantenir reunions amb responsables de l’ambaixada nord-americana a Espanya, oficines de desenvolupament econòmic i diverses societats i organitzacions biotecnològiques: ACCIÓ, FEBiotec, CataloniaBio, l’Oficina de Valorització i Patents de la UAB, amb Mynorix Therapeutics, QGenomics i Insights in Life Sciences. Arroyo també ha retrobat antics caps d’Oryzon Genomics, i ha conegut el president de Pharmamar, l’adjunt de direcció de l’Institute of Biomedical Research de l’Hospital de Sant Pau, etc…

Andorra ha despertat molt d’interès entre els assistents: demanaven com instal·lar-se al país i, sobretot, com accedir al finançament. 

A falta de dues setmanes per al primer Fòrum de Biotecnologia d’Andorra, la seva presidenta honorífica, Magda Marquet, també apunta que “cal seguir treballant per crear un clima atractiu i competitiu, buscant els avantatges -per exemple fiscals- que poden atreure talent”. Finalment opina que el desenvolupament del sector e-health podria suposar un molt bon inici per a crear una indústria biotecnològica al país. Això és així perquè requereix menys desenvolupament d’infraestructures en comparació a altres sectors com podrien ser el farmacològic.

Sobre el desenvolupament d’una indústria biotecnològica a Andorra, Magda Marquet ha manifestat que “la biotecnologia és la indústria del futur, amb oportunitats en els sectors de la salut, l’agricultura o l’energia. La creació d’AndBio és una etapa molt important. Però a més de la tecnologia, cal una infraestructura, accés al capital i a professionals especialitzats.

Barcelona o Tolosa han invertit des de fa molt anys en laboratoris de recerca capdavanters, que poden competir internacionalment: hem de crear col·laboracions i donar oportunitats per a la creació d’empreses a Andorra. Cal un clima atractiu i competitiu des de les lleis de patents, l’harmonització de les regulacions amb Europa o amb els certs avantatges fiscals que una empresa pot tenir a Andorra”.

Pel que fa als reptes, amenaces i oportunitats d’Andorra com a pol d’atracció de talent i creació d’empreses del sector biotecnològic, la presidenta honorífica d’Andbio diu que “la dificultat és que competim a nivell mundial però l’oportunitat és, justament, que també competim a nivell mundial! Tot comença amb l’atracció de talent i després continua amb la retenció d’aquest talent. La competició és global: Àsia, Amèrica, Austràlia…Europa…

Seria molt positiu de convèncer societats estrangeres de fer una societat subsidiària a Andorra per cobrir el mercat Europeu. Hem de crear un cert momentum”.

Text: Andbio

TOTES LES NOTÍCIES