any llum

El Govern, la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO i FEDA han presentat aquest dijous les activitats previstes per a l’Any Internacional de la Llum que se celebra aquest 2015. Es tracta d’una iniciativa global, impulsada per la Unesco, que pretén sensibilitzar els ciutadans sobre la importància de la llum i de les tecnologies en la vida quotidiana.

Amb motiu de l’efemèride s’han programat al llarg de l’any tot un seguit d’accions, la primera de les quals és l’adhesió a l’anomenada Hora del Planeta 2015, que se celebra aquest dissabte. A la iniciativa ja han anunciat la seva col·laboració Govern i Comuns, el Consell General, Andorra Telecom i Feda, entre altres.

Els organitzadors conviden a tota la ciutadania, les empreses, organitzacions i institucions a apagar les llums i altres aparelles elèctrics, dels edificis o dels monuments entre les 20:30 i les 21:30 hores. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la conscienciació social sobre la necessitat de prendre mesures per lluitar contra el consum insostenible d’energia i el canvi climàtic.

Les actuacions que s’han programat, i que ja van tenir un primer tast amb la Il·luminació en colors de Casa de la Vall els passats 13 i 14 de març, estan orientades a la pedagogia i la divulgació.

L’exposició itinerant “La llum, més enllà de la bombeta” conté imatges obra de fotògrafs, científics i ciutadans d’arreu del planeta que conviden a fer un viatge des de l’interior de les cèl·lules fins a llocs allunyats de la Terra guiats per la llum. L’exposició, que  compta amb uns 10 panells que tracten sobre com utilitzar i valorar els múltiples usos de la llum, recorrerà fins el desembre vinent totes les parròquies.

Durant les vacances de Pasqua tindrà lloc un Taller de cianotípia, organitzat pel Centre Andorra Sostenible. La cianotípia és una tècnica d’impressió i còpia d’imatges en tonalitat blavosa (blau de Prússia) descoberta en 1842 per l’astrònom John Herschel i basada en la reacció que té la llum amb algunes substàncies químiques com les sals de ferro.

Una altra de les activitats programades són les Nits d’Astronomia a Engolasters, organitzada per FEDA i a càrrec de científics del Parc Astronòmic del Montsec i que tindrà lloc els dies 23 d’abril i 12 d’agost.

En paral·lel, la quarta edició del Concurs de fotografia digital de l’Andorra dels paisatges inclourà en la categoria Càmera Digital un premi especial “fotografia nocturna Any Internacional de la Llum”.
Finalment, l’1 d’octubre tindrà lloc la celebració de la IX Nit de les Papallones nocturnes d’Andorra, organitzada pel CENMA.

(Fotot: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada