En el marc del Gongrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya que se celebra a Escaldes Engordany, el ministre de Turisme, Francesc Camp, present com a ponent en una taula rodona del congrés, ha recordat que Andorra ha passat dels 4.800 llits d’allotjaments turístics declarats del 2010, als 12.000 del 2007, el que suposa un preocupant increment de prop del 150%. El desplegament de la llei ha de permetre “que l’augment vagi a menys”, i coincidint amb Martí ha garantit que a partir d’ara “ens posarem més seriosament” en el control dels propietaris que actuen fora de la legalitat.

Les últimes dades parlen d’uns 400 pisos sense registrar i destinats al turisme, que el ministre confia que vagin aflorant també gràcies a la llei, ja que aquesta permet que les persones que només lloguin un o dos apartaments no hagin de crear una empresa o entrar dins d’una, ha recordat.

D’altra banda, Camp ha plantejat que si hi ha una sobreoferta, no pugen els preus, i si no pugen els preus no pugen els beneficis dels empresaris del sector, el que fa que no s’inverteixi en l’oferta. “És un cercle viciós, i el que hem de fer és convertir-ho en un cercle virtuós”, a partir d’una aposta per anar pujant els preus de l’estada i millorar la qualitat de l’oferta. Apostar per créixer en quantitat seria “agosarat”, perquè augmentaria els problemes de mobilitat que té el país i fins i tot podria provocar el deteriorament de zones naturals, ha plantejat el ministre. En qualsevol cas, és una transició que, al parer de l’Executiu, s’ha de fer a poc a poc.

Martí ha corroborat aquest posicionament, reforçant la idea que per augmentar la qualitat de l’oferta s’ha d’apostar cap a les noves tecnologies, però recordant que al final, “qui acull les persones són altres persones, i aquestes han d’estar preparades”. Aquí ha fet esment al nou postgrau en Gestió de destinacions de muntanya que s’oferirà a través de la Universitat d’Andorra (UdA), i que compta amb la col·laboració de la Fundació OMT.Themis, el qual incidirà molt en la formació dels agents implicats en el sector.

Marín celebra la transitòria a la llei per fomentar la rehabilitació d’edificis

A la inauguració del Congrés de Neu i de Muntanya també hi ha participat la cònsol major d’Escaldes-Engordany, ja que el seu comú organitza aquesta edició i a més va ser l’impulsor de la primera, fa 20 anys (és un esdeveniment de caràcter biennal). Marín també ha fet esment a la problemàtica dels allotjaments turístics i a com afecten la manca d’oferta de lloguer per a residents. En aquest punt, ha celebrat les accions que s’estan treballant des del Govern a través d’una llei òmnibus. Concretament, pot millorar la situació a la parròquia la possible transitòria a la llei d’urbanisme, per tal de facilitar les reformes d’edificis antics que es podrien destinar al lloguer,. En l’actualitat si vols fer obres “és complicat”, ha lamentat, per totes les traves legals.

Finalment a l’acte inaugural també ha parlat el secretari general d’UNWTO (coorganitzadora del congrés), Zurab Pololikashvili. Ha posat Andorra com a exemple a seguir de desenvolupament turístic, per la tasca feta sobretot durant les darreres tres dècades.

Un expert diu que l’oferta hotelera d’Andorra és massa homogènia

Un dels ponents participants al Congrés de Neu i de Muntanya és Albert Grau, director soci de MAGMA Hospitality, empresa amb seu a Barcelona. Grau ha defensat que el sector hoteler necessita diferenciació ja que hi ha una “certa saturació d’allotjaments turístics que són tots iguals”, aspecte que els clients no demanen. S’ha de “sortir de la zona de confort” i treballar per “reposicionar la marca”, també gràcies a elements que proporcionen les noves tecnologies, com els metabuscadors, el big data o el màrqueting digital.

Andorra no s’escapa d’aquesta situació d’homogeneïtzació. Segons Grau, l’oferta hotelera del país “necessita un punt de diferenciació”. “Tots treballen en un nínxol de mercat igual”, i només els que “han fet els deures” estan captant clients d’alt poder adquisitiu o que busquen d’altres experiències. Ha assegurat que és un sector madur que està preparat per reposicionar-se.

1 comentari

  1. Quina vergonya governantes mercenaris ??

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada