
El cap de Govern, Xavier Espot, i el prefecte de la regió d’Occitània, Pierre-André Durand, han presidit aquest matí de dilluns, 14 d’abril, la sessió intermèdia del 9è Diàleg transfronterer entre el Principat d’Andorra i Occitània, amb l’objectiu de preparar la reunió plenària que tindrà lloc a Tolosa el 10 d’octubre. Cal recordar que el darrer diàleg es va celebrar a Andorra el 18 d’octubre de 2024.
Les dues delegacions han tractat temes d’interès comú, com la importància de la viabilitat, especialment hivernal, de les carreteres d’accés a territori andorrà des de França, com són les nacionals RN 20, 320 i 22 i RN 116, mitjançant l’actualització i millora dels acords bilaterals, i la inauguració de la galeria antiallaus H2 a la carretera RN320, prevista per al 6 de novembre. També han parlat de la fructífera col·laboració duanera i policial, a través de patrulles mixtes mensuals i de la presència d’una brigada mòbil de la gendarmeria a l’Hospitalet, amb l’objectiu d’intensificar la lluita contra el contraban de tabac al Pas de la Casa. En la reunió entre les delegacions s’ha tractat, a més, sobre l’impacte de les obres ferroviàries a França en el servei dels trens nocturns provinents de París i amb destinació a La Tor de Querol, passant per Ax-les-Thermes.
En la reunió també s’ha abordat l’avaluació del projecte de creació d’una zona econòmica logística i industrial a Mérens-les-Vals, que contribuiria al desenvolupament econòmic transfronterer, alhora que reforçaria els intercanvis i sinergies entre empreses andorranes i de la regió d’Occitània, especialment en els àmbits del sector digital i de la innovació. A més, els representants andorrans i francesos han celebrat també la col·laboració creixent entre France Travail i el Servei d’Ocupació andorrà per a millorar les xarxes de contacte entre les persones demandants de feina, especialment els joves, i les empreses, en particular en el sector dels serveis.
Un altre àmbit de cooperació transfronterera ric i fructífer és el de l’agricultura i la ramaderia. Les autoritats andorranes i franceses han expressat la voluntat d’enfortir aquests vincles l’any 2026, amb la presència d’Andorra al Saló Internacional de l’Agricultura (SIA) de París, en estreta col·laboració amb l’Espai Arieja, per a posar en valor els productes de proximitat i estimular la participació activa dels productors locals andorrans i de l’Arieja.
En acabar la reunió de treball, la delegació francesa ha visitat el museu Espai Columba, els frescos i l’església de Santa Coloma, un monument que, al mateix nivell que el castell de Foix, forma part de la candidatura transnacional al patrimoni mundial de la UNESCO “Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra”.