Andorra i Mònaco intercanvien experiències en l’àmbit de l’ortogeriatria

El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha afirmat que les polítiques sanitàries s’han d’enfocar en la prevenció i la rehabilitació per oferir una millor qualitat de vida en una societat que ha de fer front a un augment de l’esperança de vida. Ho ha fet en la primera Jornada de treball entre Andorra i Mònaco en l’àmbit de l’ortogeriatria que s’ha celebrat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

En aquesta primera edició, autoritats sanitàries dels dos petits estats han intercanviat experiències en matèria de salut al voltant de les lesions de maluc, una patologia amb molta prevalença en la tercera edat. Álvarez ha opinat que aquest seminari ha de tenir continuïtat en el futur i que l’intercanvi de coneixement és de gran utilitat per als professionals de la salut d’ambdós països.

El ministre també ha remarcat que la temàtica de l’ortogeriatria és de gran interès per als dos estats, perquè comparteixen l’objectiu de millorar la qualitat de vida davant amb el repte que suposa l’allargament de l’esperança de vida.

Per la seva part, el director d’Acció Sanitària del Principat de Mònaco, Alexandre Bordero, ha afirmat que millorar les condicions de salut de la gent gran és un repte per a la salut. En aquest sentit, ha remarcat que Mònaco ha apostat per allargar al màxim la possibilitat que les persones grans puguin seguir vivint als seus domicilis, una iniciativa compartida amb el Principat d’Andorra.

Durant la jornada de treball intervindran en diferents ponències, el metge especialista en geriatria, Vito Curiale, així com el metge especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia, Eric Rakatomalala, tots dos de l’Hospital Princess Grace de Mònaco, i la cap del Servei de Rehabilitació del centre Hospitalari Andorrà, Mercè Avellanet. Tots tres especialistes han abordat aspectes relacionats amb el tractament, la rehabilitació i la prevenció en l’àmbit de l’ortogeriatria.

Carles Álvarez ha celebrat les excel·lents relacions entre els dos països en l’àmbit de la salut i ha recordat que la Universitat d’Andorra i l’Institut de Formació d’Infermers i Cuidadors de l’Hospital Princess Grace de Mònaco, han signat un conveni per acollir estudiants andorrans per a pràctiques d’infermeria fent estatges en aquesta institució.

El seminari també ha comptat amb la presència de membres del comitè de pilotatge del projecte APTITUDE de prevenció de la dependència, amb professionals de Navarra, Catalunya i l’Occitània, que demà participaran en la jornada de treball que se celebrarà a Sant Julià de Lòria.

TOTES LES NOTÍCIES