Andorra i la Unió Europea signen l’acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal

El ministre de Finances, Jordi Cinca, el ministre de Finances dels Països Baixos i president del Consell de la Unió Europea, Jeroen Dijsselbloem, i el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, han signat, aquest divendres a Brussel·les, l’acord entre la Unió Europea i Andorra en matèria d’intercanvi automàtic d’informació sobre els comptes financers dels seus residents respectius. Aquest acte ha donat continuïtat a la rubrica de l’acord que va tenir lloc a Andorra el passat mes de novembre entre el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director general de la DG TAXUD (Comissió Europea), Heinz Zourek.

La signatura de l’acord representa el pas necessari per donar continuïtat a la rúbrica de l’acord del mes de novembre, i modifica l’acord signat el 2004 en matèria de fiscalitat de l’estalvi introduint l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. Així, s’adapta l’acord a les noves legislacions comunitàries en matèria de fiscalitat de l’estalvi en forma de pagament d’interessos. El nou acord té en compte els avanços fets en el marc de la UE i de l’OCDE en relació amb l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal. L’intercanvi automàtic s’aplicarà entre tots els Estats membres i els estats tercers entre sí i de manera recíproca.

A partir d’aquest acord, i un cop l’hagin ratificat totes les parts, els estats membres de la UE i Andorra intercanviaran la informació sobre els actius financers i el saldo dels comptes, en línia amb els nous estàndards globals per a l’intercanvi automàtic d’informació amb la normativa internacional de l’OCDE i del G20 relativa a l’intercanvi automàtic d’informació. La informació s’intercanviarà a partir del 2018 en base a les dades del 2017.
L’acord amb la UE sobre intercanvi automàtic d’informació en relació a dades fiscals ha estat signat també per Suïssa el 27 de maig de 2015, el 28 d’octubre de 2015 amb Liechtenstein i el 8 de desembre de 2015 amb San Marino. En el cas de Liechtenstein i San Marino són early adopters, pel que tal intercanvi es produirà a partir del 2017, i en el cas de Mònaco, Suïssa i Andorra serà a partir de 2018.

Durant l’acte de signatura de l’acord, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat els esforços que ha fet Andorra i la creació del nou marc fiscal, els convenis per evitar la doble imposició que ja s’han signat, i el fet que el Govern ha manifestat reiteradament la voluntat de cooperar amb la Unió Europea en relació a la transparència financera. Així, ha indicat que el pas fet aquest divendres demostra la voluntat de reforçar els lligams amb la Unió Europea.

Aquesta cooperació s’ha ampliat amb l’entrada en vigor de l’Acord monetari el 2012 com a resultat d’un diàleg constant entre la UE i Andorra i la incorporació a la legislació andorrana d’actes legislatius europeu en banca i finances i en el camp de la prevenció del blanqueig de diners. A més, Cinca ha recordat que Andorra es troba totalment compromesa en la negociació de l’acord d’associació que permetrà l’accés al mercat interior de la Unió Europea.

Per la seva banda, el ministre de Finances dels Països Baixos i president del Consell de la Unió Europea, Jeroen Dijsselbloem, ha destacat la importància de la signatura d’aquest protocol que reforça la lluita de la UE i de la comunitat internacional contra el frau fiscal i s’ha felicitat que Andorra participi d’aquest compromís.

Així mateix, el comissari europeu d’Economia i Finances, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, ha destacat la importància d’aquest acord signat amb Andorra. El Principat s’afegeix així a la campanya que du a terme la UE a favor de la lluita contra el frau fiscal.

Moscovici també ha indicat que la UE realitza aquest pas decisiu en partenariat amb Andorra, país amic que sempre ha manifestat una forta voluntat política per anar en aquest sentit. Finalment, ha destacat que aquest acord reforça la cooperació i confiança entre la UE i Andorra, en particular de cara a l’objectiu ambiciós d’assolir un acord d’associació.

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada