marti-midiDurant la jornada d’avui el Govern d’Andorra conjuntament amb la Regió Midi-Pyrénées han organitzat una trobada empresarial que ha comptat amb la presència de prop de cinquanta empresaris de les dues parts. El principal objectiu d’aquesta trobada ha estat reforçar els lligams, ja existents, entre els dos territoris per poder construir un marc de cooperació empresarial. 

En l’acte han estat presents, per part andorrana, el Cap de Govern, Antoni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, a més, del Secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, la Secretari d’Estat de Turisme i Comerç Neus Soriano i l’Ambaixadora per Andorra a França Cristina Rodríguez. Pel que fa la delegació de la regió Midi-Pyrénées, han estat presents el president de la regió Martin Malvy, Marc Carballido, vicepresident de la Regió i l’Ambaixadora de França a Andorra Ginette de Matha.

Des del Govern d’Andorra s’ha manifestat que aquestes trobades són el fruit de la política reformista d’aquest Govern. El Cap de Govern, Antoni Martí, ha indicat que sense el CDI firmat i aprovat amb França i la política d’obertura econòmica les empreses andorranes no podrien exportar els seus serveis fora de les nostres fronteres. Així doncs, el Govern ha certificat que a partir de les reformes endegades sumades a un model fiscal competitiu i homologable Andorra és pot internacionalitzar. Martí també ha explicat que aquesta trobada ha marcat un primer contacte que s’ha de seguir consolidant de cara l’any vinent. En aquest sentit, el Govern d’Andorra i la regió Midi-Pyrénées tenen la voluntat de renovar aquest acte al 2016 a Andorra. Una segona trobada empresarial que ha de pilotar-se entre els interlocutors institucionals, Actua per part d’Andorra i Madeeli pel que fa la regió Midi-Pyrénée. Abans d’aquesta trobada, el Govern d’Andorra i la República francesa es van comprometre durant la visita del Primer Ministre Manuel Valls organitzar una trobada empresarial franco-andorrana a Paris encapçalada per pel ministre d’economia Emmanuel Macron.

La voluntat del Govern és seguir reforçant els lligams de bon veïnatge amb França per poder reequilibrar la balança d’exportacions. En aquesta línia, Martí ha expressat que “de la mateixa manera que cal seguir diversificant l’economia andorrana tot i conservant els sectors tradicions també cal diversificar els nostres pols d’importació”.

Durant la jornada empresarial també s’han posat de relleu diversos pols econòmics importants per Andorra com el sector energètic, la clúster de salut i el sector de les noves tecnologies, entre altres. A més, tant de part andorrana com francesa s’ha manifestat la importància del sistema educatiu francès a Andorra i el gran nombre de joves que trien Tolosa i la futura gran regió de Midi-Pyrénées Languedoc-Roussillon a nivell universitari. En aquest sentit, Toni Martí i Martin Malvy han manifestat la voluntat de crear lligams entre els dos territoris a nivell acadèmic ja sigui a través d’universitats de renoms i d’equips d’investigació de prestigi com els contactes iniciats entre el Govern d’Andorra i la Toulouse School of Economics i el seu president i Premi Nobel Jean Tirole.

Per la seva banda, el President de la regió Midi-Pyrénées Martin Malvy ha recordat que la jornada empresarial d’avui és un compromís pres al desembre passat per poder treballar conjuntament i crear lligams entre les nostres empreses i fer créixer el nostre potencial. Malvy ha indicat que amb la nova configuració de les regions aquestes tindran la competència de potenciar les seves empreses i els seus sectors econòmics. Així doncs, Andorra disposarà d’un interlocutor directe i de gran pes econòmic i industrial. El President de la regió ha indicat que trobades com aquesta, on nombrosos empresaris han assistit amb voluntat d’expandir el seus mercats, són essencials per fer créixer els lligams econòmics entre Andorra i la regió Midi-Pyrénées. Finalment, Martin Malvy ha expressat que els bons lligams entre els dos territoris ja han conclòs amb projectes interessants com diverses jornades gastronòmiques presentes al Principat que potencien els productes locals de la regió.

Durant la tarda, la delegació andorrana i els empresaris han pogut visitar les instal·lacions d’Airbus a més de seguir coneixent interlocutors d’empreses de la regió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada