Andorra i França ultimen la negociació per signar dos tractats de cooperació policial i de seguretat civil

Andorra i França estan ultimant la negociació de dos convenis de cooperació transfronterera, un en matèria de seguretat policial, denominat Acord du Police, i l’altre en matèria de seguretat civil. La voluntat és plasmar per escrit una cooperació que ja es porta a terme sense base jurídica, ja sigui en matèria de formació d’agents de policia o d’enviament d’agents en cas de catàstrofes o emergències. Segons fonts de l’Ambaixada de França a Andorra, estava previst que els dos convenis es poguessin signar l’any passat, però finalment s’espera que puguin ser una realitat durant el 2013.

Els dos convenis que signaran Andorra i França tenen com a objectiu posar per escrit el protocol de cooperació transfronterera en matèria de seguretat policial, principalment a nivell de l’accés d’agents andorrans a formacions a França, la possibilitat d’introduir noves possibilitats de formacions, com les relacionades amb els gossos ensinistrats, i regular els protocols a seguir en cas que un país necessiti un equip d’intervenció de l’altre estat.

El segon conveni, que és a nivell de seguretat civil, servirà per regular la participació que els cossos de seguretat d’un país puguin fer en l’altre país en cas d’emergència o catàstrofe natural. El conveni permetrà aclarir qüestions com les responsabilitats o els costos d’aquestes operacions, i posar una base jurídica a una col·laboració que ja fa temps que es porta a terme.

La negociació dels dos acords es troba en una fase molt avançada, segons han explicat  fonts de l’ambaixada francesa, ja que en aquests moments s’està procedint als treballs de traducció i d’equivalència de textos, ja s’ha recollit el sentiment dels dos coprínceps i, si no hi ha sorpreses, es podrien signar ben aviat. La intenció d’Andorra és aconseguir que els convenis es puguin signar a nivell ministerial, i s’està intentant que el ministre d’Interior francès es desplaci a Andorra, tot i que és possible que finalment s’acabi signant entre les direccions dels diferents cossos de seguretat. També es contempla la possibilitat que sigui l’ambaixador de França, Zaïr Kedadouche, l’encarregat de signar els tractats, i és per aquest motiu que aquest dijous passat va anunciar que s’està treballant en aquests dos documents.

L’elaboració d’aquests dos convenis, que haurien d’haver-se signat l’any passat, s’ha retardat a causa dels canvis de govern i d’ambaixador, i perquè inicialment s’hi volia incloure la regulació de cooperació transfronterera en matèria de duanes, per permetre la possibilitat de fer equips conjunts i poder actuar en fronteres com la del Pertús. Finalment, però, es va decidir no incloure aquest aspecte perquè implicava l’estat espanyol.

TOTES LES NOTÍCIES