El  ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat el compromís de cooperació transfronterera per invertir de forma paritària en el projecte de seguretat i embelliment d’un tram de la RN20 en el trajecte que comunica Andorra i França. Una iniciativa que millorarà notablement tant l’accessibilitat com la seguretat hivernal en aquest tram de carretera i que s’inclou en un important projecte global de millora, compromès pel Govern francès, que es durà a terme en aquesta infraestructura viària en el tram entre Tarrascó i el túnel de Pimorens.

Xavier Espot ha estat rebut aquest dimarts a la seu de la prefectura de l’Arieja pel prefecte de la regió Occitània, Pascal Mailhos, per la prefecta de l’Arieja, Marie Lajus, el president del Consell del Departament de l’Arieja, Henry Nayrou, el director interdepartamental de carreteres del Sud-oest, Hubert Ferry-Wylczeck, tots ells acompanyants dels seus serveis tècnics, així com l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.

El ministre Espot, que s’ha traslladat a Foix amb l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, ha anunciat que durant les pròximes setmanes es signarà un conveni internacional en que es concretarà la participació d’Andorra en el finançament de les millores de seguretat de la RN20 en el seu accés al Principat. Aquesta participació, sota la base d’un calendari concret d’actuacions, donarà prioritat a les mesures de protecció per allaus, especialment l’anomenat corredor d’allau H2, situat a l’Hospitalet, que és el que sovint obliga les autoritats franceses a tallar l’accés al Principat durant els mesos d’hivern. També es preveurà habilitar les àrees d’estacionament per equipar els vehicles amb cadenes i s’esmerçarien esforços en garantir que els vehicles que circulen pel tram final de la RN20 estan convenientment equipats.

El pressupost per fer aquestes accions de millora s’estima al voltant dels 21 milions d’euros, en relació amb els quals la participació d’Andorra seria de 10,5 milions d’euros com a màxim, a executar en diversos exercicis pressupostaris a partir del 2018, amb una inversió total de gairebé 160 milions d’euros, que s’afegeixen a la recent inversió de 60 milions en el desviament d’Ax-les-Termes. L’acció preveu entre d’altres, una desviació a l’alçada del túnel de Tarrascó, millores en els trams de revolts i la incorporació de dobles carrils en diferents punts d’aquesta carretera.

Espot ha valorat de manera molt positiva la reunió d’avui i tot el treball que s’ha dut a terme en els darrers mesos des del Govern d’Andorra amb les autoritats franceses per a un projecte que permetrà escurçar el trajecte per carretera d’arribada a Andorra des de França i que tindrà un impacte molt positiu per al Principat i molt especialment al Pas de la Casa. El ministre Espot ha afegit que l’Executiu considera prioritària aquesta inversió i ha agraït la bona predisposició de les autoritats franceses a l’hora de treballar conjuntament en aquest projecte transfronterer i que es preveu que el conveni estigui a disposició de signatura pel cap de Govern i el primer ministre francès durant les pròximes setmanes.

Per la seva part, el cap de Govern, Antoni Martí, ha informat als grups parlamentaris del desenvolupament de les diferents reunions mantingudes i del calendari marcat amb les autoritats franceses.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada