calvo tejerina

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient espanyola, Isabel García Tejerina, han signat, aquest dilluns a Madrid, un protocol d’entesa en matèria de canvi climàtic.

En el marc de la visita realitzada per una delegació andorrana encapçalada per la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, s’ha dut a terme la signatura d’aquest protocol que té com a objectiu enfortir la cooperació bilateral entre ambdós països en matèria de canvi climàtic. La cooperació se centrarà en l’àmbit tècnic i en l’intercanvi d’experiències i informació, i promourà la protecció del medi ambient sota la base del desenvolupament sostenible.

Del protocol signat se’n desprèn també la creació d’una comissió de seguiment conjunta per impulsar i reforçar la cooperació i acordar accions a dur a terme. Amb aquest acord ambdós països mostren el seu interès en la lluita contra el canvi climàtic i destaquen el suport perquè durant la Cimera del Clima de París (COP21) del mes de desembre es prengui un acord global de lluita contra el canvi climàtic per garantir un desenvolupament sostenible.

En la línia del que estableix el protocol d’entesa signat entre el cap de Govern, Antoni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, el passat mes de gener, durant la reunió s’han tractat altres qüestions relacionades amb la bona col·laboració entre ambdós països en matèria de tractament de residus i d’agricultura.

Pel que fa als residus, Calvó ha destacat el bon desenvolupament de l’acord bilateral sobre trasllat i gestió de residus, que permet, entre d’altres qüestions, que Andorra traslladi dues terceres parts dels seus residus a Espanya per garantir-ne una correcta gestió ambiental. En aquest sentit, la ministra ha reiterat l’oferiment de l’ús de les instal·lacions modernes del Centre de Tractament de Residus d’Andorra per a la gestió al Principat de residus urbans pretractats generats a les comarques espanyoles contigües, i reduir així els impactes ambientals derivats del seu trasllat a instal·lacions de valorització més allunyades.

D’altra banda, en matèria d’agricultura les dues ministres han coincidit en destacar que les relacions en quant als animals vius i productes d’origen animal sempre s’han desenvolupat amb una excel·lent col·laboració. Així, s’ha manifestat la intenció d’estendre aquesta dinàmica de treball als productes vegetals, i s’ha acordat treballar conjuntament en l’eliminació de les barreres administratives identificades afavorint les oportunitats que comporta l’obertura econòmica andorrana en aquest àmbit.

Aquest mateix dilluns, la ministra Sílvia Calvó també ha participat en una altra reunió amb el ministre d’Energia espanyol, José Manuel Soria, a qui ha exposat el nou model energètic del Principat d’Andorra, que entre d’altes qüestions apostarà per importar gas natural liquat per a les centrals de cogeneració. En aquest sentit, els dos ministres han acordat explorar noves vies de col·laboració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada