Andorra i Espanya reforcen la cooperació en la lluita contra la delinqüència i en matèria de seguretat

fernandez-espotEls governs d’Andorra i Espanya han signat avui al Ministeri de l’Interior espanyol un conveni de lluita contra la delinqüència i cooperació en matèria de seguretat. Aquest acord, que constitueix un reforç de la col·laboració d’ambdós països per combatre les diferents modalitats de criminalitat, ha estat signat pel ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz.

Jorge Fernández Díaz ha destacat que la cooperació bilateral entre Andorra i Espanya contra el crim organitzat “no només és excel·lent sinó que a més es fa indispensable per la situació de proximitat geogràfica d’ambdós països i que, per tant, la signatura d’aquest conveni ve a intensificar i reforçar encara més la col·laboració existent”.
Per la seva banda, Xavier Espot també ha ressaltat la cooperació excel·lent entre ambdós estats en la lluita contra la delinqüència. En concret, ha recordat “la col·laboració mútua, permanent i fructífera de les forces i cossos de seguretat d’Espanya i del Cos de Policia d’Andorra, sobre la base de la bona voluntat en un primer moment i, a partir de l’any 1999, a l’empara de sengles protocols de cooperació que el conveni que se signa avui substitueix i amplia”.

El conveni subscrit estableix un marc genèric de cooperació en la lluita contra la delinqüència, especialment en les seves formes organitzades. A partir d’ara, Andorra i Espanya disposaran d’una eina jurídica amb la que continuar combatent, des del terreny de la col·laboració, no només el tràfic d’estupefaents, sinó aspectes tan rellevants com el terrorisme en totes les seves formes, la ciberdelinqüència, els delictes societaris i els delictes econòmics. També permetrà l’intercanvi de bones pràctiques policials i reforçar la formació policial.

Aquest conveni preveu la constitució d’una comissió mixta, que contribuirà a impulsar a nivell tècnic la cooperació en les àrees que es considerin d’interès per ambdós departaments ministerials. A més, l’acord inclou un Protocol de desenvolupament tècnic en matèria de cooperació policial, que inclou les següents àrees:

– Assistència mútua per al desenvolupament de sistemes informàtics
– Intervenció i manteniment de l’ordre i de la seguretat
– Rescat i salvament
– Forma d’actuació d’escortes a personalitats públiques
– Formació professional

Així, mitjançant aquest acord, ambdós països col·laboraran en l’intercanvi d’informació en general i en les tendències de la delinqüència en els respectius estats, així com l’intercanvi d’experiències en l’ús de la tecnologia, els mètodes i mitjans d’investigació criminal i els resultats d’investigacions científiques en les matèries que són objecte d’aquest conveni. A més, quan sigui necessari se celebraran trobades de feina per a la preparació i assistència en la realització de mesures coordinades.

El conveni signat per Xavier Espot i Jorge Fernández Díaz, que té categoria de tractat internacional, obre en definitiva una nova etapa de col·laboració reforçada entre Andorra i Espanya amb l’objectiu de donar una resposta àgil i coordinada a la criminalitat en totes les seves manifestacions.

D’altra banda, el ministre de l’Interior ha recordat el suport del Govern d’Espanya a les actuals negociacions de l’Acord d’Associació d’Andorra amb la Unió Europea així com el suport per a la signatura d’un Acord de col·laboració amb Europol.

Els ministres també han valorat l’oportunitat de millorar i modernitzar les infraestructures del punt fronterer del Riu Runer garantint una arquitectura funcional adaptada a les necessitats actuals dels Cossos Policials.