Andorra i els Estats Units signen l’Acord relatiu al repartiment dels comisos dels instruments i productes dels delictes

L’ambaixador d’Andorra als Estats Units, Narcís Casal, i el fiscal general auxiliar adjunt del Govern dels Estats Units, Kenneth Blanco, han signat aquest dijous a Washington l’acord bilateral relatiu al repartiment dels comisos dels instruments i productes dels delictes.

Completaven la delegació del Departament de Justícia Jason E. Carter i Jack De Kluiver, de la Divisió Criminal, i Marlee Engel, de l’Oficina d’Afers Internacionals. Es tracta del primer acord d’aquesta naturalesa subscrit per Andorra.

Diversos convenis internacionals, dels quals Andorra n’és part, com ara el Conveni de Viena de 1988 (tràfic d’estupefaents) i més recentment el Conveni de Palerm del 2000 (delinqüència organitzada), insten als estats a cooperar en matèria judicial, especialment mitjançant la signatura d’acords relatius al repartiment del productes confiscats que donin preferència als drets de les víctimes.

L’acord signat dijous està basat en el model aprovat per les Nacions Unides a l’any 2005 (Resolució 2005/14 de l’ECOSOC, de 22 de juliol del 2005) i s’adapta a la legislació de la UE (Decisió Marc 2006/783/JHA, de 6 d’octubre del 2006) en el sentit que les persones identificades com a víctimes de la conducta delictiva subjacent al comís han de tenir sempre prioritat davant el repartiment dels actius entre els estats implicats en la investigació criminal.

L’acord s’inscriu en la voluntat d’intensificar les relacions bilaterals, una voluntat que ja es va posar de relleu amb la signatura del conveni bilateral relatiu a l’increment de l’intercanvi d’informació policial i de seguretat en el marc del programa Visa Waiver (VWP), pel qual els turistes andorrans no necessiten demanar visat als Estats Units per estades inferiors als tres mesos.

Amb la signatura d’aquest acord bilateral, Andorra dóna un pas més en la lluita contra el crim organitzat i el producte dels seus delictes amb l’objectiu de consolidar internacionalment la posició del Principat com estat cooperant en tots els àmbits on es desenvolupin les conductes criminals. Aquesta voluntat s’ha materialitzat a través dels anys amb la signatura de diversos convenis internacionals i, en especial, el Conveni del Consell d’Europa de 1990 relatiu al blanqueig, al descobriment, a l’embargament i a la confiscació dels productes del crim, del qual Andorra és part des de l’1 de novembre de 1999.

TOTES LES NOTÍCIES