El secretari d’Estat d’Afers Europeus creu que el calendari de sessions de negociació amb la Unió Europea de l’any vinent determinarà en bona mesura si l’acord d’associació prospera aquesta legislatura. Assegura que en l’aspiració per mantenir els monopolis de telecomunicacions i energia, el camí es presenta més pla per al cas de FEDA.

Landry Riba assegura que el calendari de sessions de negociació per a l’any vinent, que s’ha de marcar aquesta tardor, serà clau perquè s’acceleri el procés i fins i tot poder executar el referèndum per a l’acord d’associació durant l’actual legislatura. “Si ens agenden tres sessions serà difícil, però si ens agenden vuit, com l’any passat, la probabilitat és més alta”, ha declarat.

Es negocia conjuntament amb Mònaco i San Marino, però es podria signar l’acord de forma bilateral, una fórmula que Andorra prefereix per evitar possibles bloquejos de tercers.

Les converses han avançat en les darreres trobades i la defensa dels monopolis d’Andorra Telecom i FEDA ja s’ha posat sobre la taula. La UE aplica ja alguna excepció en matèria energètica, que s’ha atorgat a regions d’alguns estats membres, fet que per a Riba aplana el camí.

Explica que ja s’ha demanat “poder-nos acollir a la mateixa disposició que s’ha previst per aquestes regions”. “Si l’excepció existeix, intentem obtenir-la; si no existeix, també ho intentem però és més difícil”, afegeix indicant que “en el cas de les telecomuniacions l’excepció, tal com està prevista en el cas de l’electricitat, no existeix”.

La defensa de la prestació per desocupació no contributiva com a equivalent a l’atur que té harmonitzat Europa també serà ferma. Riba assegura que no es plategen un pla B “perquè volem defensar aquesta opció fins els extrems per la dimensió d’Andorra”. “Un impacte que per la UE pot semblar assumible pot no ser-ho i ser totalment insostenible en el temps”, diu remarcant la voluntat de “posar molts esforços en explicar-ho”.

El secretari d’Estat defineix l’acord com un instrument econòmic que permetrà generar activitat en la mesura que s’utilitzi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada