reciclatgeEl Ministeri de Medi Ambient està estudiant la possibilitat d’importar un sistema de reciclatge d’envasos que s’ha provat al municipi català de Cadaqués amb èxit. Consisteix en pagar un dipòsit de cinc cèntims que els clients recuperen quan retornen l’envàs als establiments, i en el cas de la població empordanesa, s’ha aconseguit reciclar més d’un 70% dels envasos venuts, de manera que s’ha reduït el nombre d’envasos que van a parar als contenidors de rebuig. Diversos alcaldes de Catalunya i l’estat espanyol i consellers de Medi Ambient de les diferents comunitats espanyoles, així com el ministre de Turisme i Medi Ambient d’Andorra, han visitat la prova pilot feta a Cadaqués, i en el cas d’Andorra, el Govern ha confirmat que s’està valorant la possibilitat de fer una prova pilot, tot i que encara no hi ha una decisió presa.

Cadaqués ha valorat molt positivament aquest dilluns la prova pilot duta a terme entre l’abril i el juny per retornar els envasos de begudes als mateixos establiments on s’han comprat. La iniciativa consistia en pagar un dipòsit de cinc cèntims que recuperen quan retornen l’envàs, i s’han retornat més del 70% dels envasos venuts.

L’alcalde de la població, Joan Figueras, ha assegurat que s’han interessat pel projecte diversos alcaldes de Catalunya i l’estat espanyol, diversos consellers de Medi Ambient de comunitats autònomes espanyoles, i també el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, que va visitar la prova pilot. Segons Figueras, Andorra s’ha mostrat molt interessada per la iniciativa i podria fer fins i tot ‘un pas més endavant que nosaltres’.

Des del Govern han confirmat la visita que va fer Camp per conèixer el sistema, i que en aquests moments estan estudiant la conveniència de posar en marxa una prova pilot similar al Principat, tot i que de moment no hi ha una decisió presa. Amb aquest sistema es podrien millorar la xifra de reciclatge d’envasos, que actualment ronda el 14% mentre que la normativa europea recomana un 22,5%.

A nivell català, la Generalitat també estudia incloure aquest sistema dins del programa de gestió de residus 2013-2020 que es presentarà aquest desembre i que ha de permetre passar de reciclar un 30% dels residus a un 50%.

1 comentari

  1. JA ERA HORA! A veure si pensen més en el medi ambient…!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada