L’Illa de Sal a Cap Verd, ha acollit entre ahir i avui, la XII Conferència de de Caps d’Estat i de Govern de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP), que a recomanació del Consell de Ministres d’Exteriors d’aquest organisme, han aprovat l’entrada a l’organisme d’Andorra, com a membre observador. L’adhesió per part del Principat a la CPLP generarà la possibilitat de crear nous vincles culturals, polítics i econòmics, i noves oportunitats en el marc dels objectius i principis que promou aquest fòrum multilateral.

Així doncs, Andorra s’integrarà en un nou escenari internacional que té com a objectius principals la concertació polític-diplomàtica entre els seus Estats, la cooperació en diversos àmbits i la promoció i difusió de la llengua portuguesa. Aquest nou fòrum multilateral, permetrà a Andorra tenir més presència en l’escena internacional, i obrir noves vies de col·laboració amb països, especialment els africans, amb els que fins ara es tenia poca relació. Actualment, Andorra ja manté llaços molt estrets amb algun dels membres de la Comunitat, especialment amb Portugal. El Govern d’Andorra voldria aprofundir les relacions polítiques, econòmiques i culturals amb la resta d’Estats membres i Estats observadors.

El Govern d’Andorra va iniciar els tràmits per presentar la candidatura com Estat Observador Associat a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP) el passat mes de gener de 2018.

Durant la visita del president de la República portuguesa a Andorra, Marcelo Rebelo de Sousa, el 7 i 8 de setembre de 2017, el cap de Govern Antoni Martí, va anunciar en roda de premsa que Andorra faria els contactes necessaris per a presentar la candidatura per ser membre observador de la CPLP, vist que Andorra ja és membre de ple dret de 2 altres espais lingüístics molt importants, Iberoamèrica i Francofonia.

L’11 d’octubre del 2017 l’ambaixador d’Andorra a Portugal va anunciar a la secretària executiva de la CPLP, Maria do Carmo Silveira, la voluntat del Govern d’Andorra de presentar la seva candidatura a membre observador de la CPLP.

El 10 de gener del 2018, el Consell de Ministres del Govern d’Andorra va aprovar l’inici del procés per a que Andorra passés a formar part de CPLP com a membre observador. En aquest sentit el dia 25 de gener, l’ambaixador d’Andorra a Portugal lliura a la secretària executiva de la CPLP, la carta de la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra confirmant la voluntat d’Andorra d’ingressar a la CPLP com a observador. Els mesos següents han servit per completar el dossier de la candidatura per presentar a la Secretaria Executiva de l’Organisme. Les candidatures a membres observadors sols es poden decidir durant la Conferència de Caps d’Estat i de Govern de la CPLP, que tenen lloc cada dos anys.

Actualment, els Estats membres són: Angola, Brasil, Cap Verd, Guinea-Bissau, Guinea-Equatorial, Moçambic, Portugal, São Tomé i Príncep, i Timor Oriental Estats observadors fins ara eren: Eslovàquia, Geòrgia, Hongria, Japó, Maurici, Namíbia, República Txeca, Senegal, Turquia i Uruguai. A partir d’avui els nous observadors associats són: Andorra, Argentina, França, Itàlia, Luxemburg, Regne Unit, Sèrbia, Xile i l’Organització d’Estats Iberoamericans (OEI).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada