Andorra es posarà al dia en matèria de traçabilitat i publicitat del tabac abans de 10 anys

El  ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s’ha mostrat satisfet de la reunió mantinguda aquest dimecres a Brussel·les on es va presentar la proposta de transitorietat de l’estatus del tabac durant 20 anys, tot i que no serà fins després de l’estiu quan se sabrà si la Unió Europea accepta aquest termini. Com a contrapartida a aquesta mesura -que ha de permetre al sector posar en marxa activitats alternatives-, Andorra haurà d’adoptar les directives europees que regulen el tabac en un termini “més exigent”, relacionades amb la traçabilitat dels paquets de tabac, la publicitat, els components químics dels cigarrets, les emissions o l’embalatge. Durant l’estiu es dissenyarà el calendari d’implementació de les normatives, i Saboya ha indicat que haurà d’estar per sota dels 10 anys i que es farà de forma esglaonada, per tal que la indústria pugui assumir les inversions que els suposaran les noves normes.

Després de les noves reunions a Brussel·les sobre l’acord d’associació en què Andorra ha presentat la proposta sobre el sector del tabac, l’encara ministre d’Afers Exteriors, Gibert Saboya, ha fet una valoració positiva de la trobada, ja que considera que els interlocutors han entès que aquest període “no és guanyar temps per temps sinó que és necessari” perquè el sector pugui trobar alternatives, de manera que tot plegat “ens fa augurar que la transitòria podrà ser llarga”.

Després d’aquest període, Saboya ha destacat que han demanat que “no sigui un punt final”, sinó que es pugui tornar a avaluar el que “avui no hem sigut capaços de fer, que és incloure el tabac dins de la Unió duanera”, tenint en compte que el sector continua aportant un 25% dels ingressos de l’Estat. En canvi, el ministre ha subratllat que en 5 anys els impostos directes han passat de suposar només un 5% a un 19%.

En contrapartida a tot plegat, el ministre ha explicat que s’hauran de fer una sèrie d’adaptacions que afecten la indústria del tabac, aplicant les directives europees en matèria de traçabilitat dels paquets de tabac, publicitat, components químics dels cigarrets, emissions i embalatge.

Les prioritats s’han fixat en tot allò relacionat amb la traçabilitat i en la publicitat. En el primer cas, es tracta de la necessitat que els paquets portin etiquetes identificatives, una qüestió estretament vinculada amb la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac. En el cas de la publicitat en els paquets, és un aspecte molt important per qüestions de salut pública. Durant l’estiu s’establirà el calendari a seguir, que es farà de manera esglaonada durant com a màxim un període de 10 anys. Serà un calendari “més exigent i més accelerat” que la transitòria, per “donar mostres que Andorra realment fa una aposta en aquests àmbits amb la normalització”, ha assegurat Saboya, que alhora ha indicat que el sector ha entès que calia fer aquest gest, sempre i quan el calendari permeti “el correcte esglaonament de les inversions necessàries que haurà de fer la indústria”.

L’objectiu de la delegació andorrana és que en la següent ronda de reunions, prevista per a finals de setembre o principis d’octubre, es pugui arribar a una posició definitiva respecte a la qüestió del tabac. La resta de la negociació de l’acord d’associació encara s’allargarà dos anys més. Saboya, que cedeix el relleu a Eva Descarrega al capdavant de les negociacions, ha assegurat que fins ara s’han fet avenços molt significatius respecte a les posicions inicials, i que actualment hi ha molts gestos per part de la UE en alguns àmbits poc populars com és el tabac o el marc institucional “que hem de saber aprofitar”.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES