Andorra es planteja reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2030 en un 37%

silvia calvo

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha comparegut avui juntament amb el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el cap de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, per exposar els eixos del minsiteri en matèria de política energètica i lluita contra el canvi climàtic.

Aquest àmbit serà, segons ha manifestat Calvó, una de les prioritats del ministeri, tal i com es posa de manifest amb la reconversió de l’Oficina de l’Energia creada al 2012 en l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, ampliant així les competències en la matèria. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha anunciat que un dels objectius d’Andorra és el de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’aquí al 2030 en un 37%, en relació a l’escenari actual.

Aquest objectiu s’emmarca en un any on Andorra vol participar activament a la Cimera del Conveni Marc de les Nacions Unides contra el canvi climàtic COP21 a Paris, que tindrà lloc al novembre. Aquesta conferència és crucial perquè ha de permetre arribar a un acord mundial sobre el clima, aplicable a tots els països. Cal recordar que Andorra és part del Conveni de Nacions Unides sobre el canvi climàtic des del març del 2011, mentre que el primer exercici de comunicació que s’havia de realitzar al secretariat del conveni es fa efectuar al desembre del 2014.

Una de les dades presentades avui és el fet que Andorra és el responsable d’aproximadament el 0,00112% de les emissions mundials. Tot i aquesta baixa responsabilitat d’Andorra en relació a les emissions mundials, els efectes del canvi climàtic s’han percebut a escala nacional en un augment de 0,2 graus centígrads per dècada i, com a mínim, una reducció de 45mm per dècada en termes de precipitació.

Calvó també ha explicat que altra de les línies del ministeri serà la d’augmentar la producció de l’energia interna i la conseqüent reducció de la dependència energètica de l’exterior. En aquest sentit, ha anunciat que durant la propera legislatura “esperem veure el projecte cogeneració de Soldeu i el projecte de cogeneració de la societat CTRASA”, al mateix temps que el ministeri també estudiarà un projecte de cogeneració al Pas de la Casa.

Els eixos de treball de política energètica seran també desenvolupar i actualitzar la normativa per impulsar el nou model (Llibre Blanc de l’Energia), fomentar les mesures d’estalvi energètic i d’eficiència energètica (enllumenat públic, rehabilitació d’edificis i millora energètica en els edificis públics), apostar per l’ús d’energies renovables (fotovoltaiques i minicentrals hidroelèctriques) i fomentar el desenvolupament del sector de l’Energia.

Les primeres actuacions de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic s’han centrat en l’actualització del Reglament de contaminació atmosfèrica per facilitar la implantació d’aparells d’aerotèrmia, així com la definició i comunicació dels esmentats objectius en matèria de reducció dels gasos d’efecte hivernacle.

Finalment, Calvó ha explicat que el ministeri té previst entrar a tràmit la modificació de la llei de FEDA, que permetrà l’entrada de capital privat, fent així possible que els particulars puguin participar en el sector de la producció d’energia elèctrica.

(Foto: S.F.G.)

TOTES LES NOTÍCIES