Andorra és el desè país d’Europa amb més advocats per habitant

Andorra, amb un total de 152 advocats, és el desè país del Consell d’Europa amb més lletrats en relació amb la població, amb una ràtio de 178,8 per cada 100.000 habitants. Així ho constata la Comissió europea per a l’eficàcia de la justícia (Cepej), en el seu informe del 2012 on s’analitzen les dades del 2010. Encapçalen el rànquing de països amb més nombre d’advocats Luxemburg, amb 371,8 per cada 100.000 habitants, Grècia i Irlanda, mentre que per la cua trobem França amb només 79,6, seguida de Croàcia i Romania. Pel que fa als recursos que es dediquen a la justícia en relació amb el nombre d’habitants, Andorra, amb un pressupost de 6,6 milions d’euros, es troba molt per sota de petits països com San Marino, Mònaco i Luxemburg, però per sobre de Malta, Islàndia i Xipre. Proporcionalment, també es dediquen menys recursos que a Espanya, però en canvi el pressupost d’Andorra està per sobre del de França i Portugal.

L’informe de la Comissió europea per a l’eficàcia de la justícia (Cepej), fet públic aquest novembre, compara i avalua l’eficàcia dels sistemes judicials dels 47 estats membres, entre ells Andorra.

Una de les xifres per les quals destaca Andorra són els 178,8 advocats per cada 100.000 habitants, que la situen en la desena posició d’un rànquing encapçalat per Luxemburg amb 371,8, Grècia, Irlanda, Islàndia, Espanya i Portugal. En canvi, la veïna França es troba en la darrera posició amb només 79,6 lletrats per cada 100.000 habitants.

Pel que fa al pressupost de justícia en relació als habitants, Andorra se situa molt per sota de petits països com San Marino, Mònaco i Luxemburg, però per sobre de Malta, Islàndia i Xipre. Proporcionalment, també es dediquen menys recursos que a Espanya, però en canvi el pressupost d’Andorra està per sobre del de França i Portugal.

Una altra dada significativa és que Andorra és el país on les taxes judicials representen un percentatge més baix del total del pressupost, només amb un 9%. El Principat també està en molt mala posició en el nivell d’informatització, al costat de Xipre, Grècia, Moldàvia, San Marino i Ucraïna. En canvi, van per davant en aquesta qüestió Àustria i la República Txeca.

Dels 49 països analitzats, Andorra es troba entre els pocs que no utilitzen la mediació i l’arbitratge, i juntament amb Suïssa, Letònia i Irlanda, els jutges tenen el mandat limitat. També està entre els 12 països que no disposen d’un sistema d’avaluació de l’activitat dels jutges i fiscals, i és un dels quatre països sense formació inicial o examen específic per accedir a la professió d’advocat. Pel que fa als models d’execució dels diferents països, Andorra es troba entre la majoria, que disposen d’un règim públic.

1 comentari

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES