Andorra és el cinquè país de l’OCDE amb més PIB per càpita en paritat de poder adquisitiu

dinersEl Departament d’Estadística ha publicat aquest divendres el PIB per càpita d’Andorra en paritat de poder adquisitiu (PPP’s), un càlcul basat en els preus reals dels productes sense tenir en compte les taxes de canvi de moneda amb l’objectiu de poder fer comparacions internacionals. Així, el PIB per càpita PPP’s del 2012, basat en la població estimada, es va situar en 38.532 euros, que equival a 47.314 dòlars americans, situant-se en la cinquena posició dels països de l’OCDE i en la desena posició en el rànquing de la CIA.

Tal com ja es va fer públic, el 2012 el PIB d’Andorra es va situar en 2.507,9 milions d’euros, un 0,6% inferior al 2011. En canvi, s’observa un creixement si es mesura en paritat de poder adquisitiu, un càlcul que deslliga el Producte Interior Brut de la moneda local per evitar les diferències en preus i cost de vida entre els països. Així, el Departament d’Estadística situa el PIB per càpita PPP’s en 2.687,9 milions d’euros, un 1,5% més que el 2011, trencant la tendència a la baixa des de l’inici de la recessió.

Les dades per càpita en paritat de poder adquisitiu que ha publicat aquest divendres Estadística permeten comparar el PIB andorrà amb la resta de països. Tenint en compte que se situa en 47.314 dòlars, Andorra és el cinquè país amb més PIB de l’OCDE, només superat per Luxemburg, Noruega, Suïssa i Estats Units. En canvi, França es troba en setzena posició i Espanya en la dinovena, i la mitjana de la Unió Europa és de 33.664 dòlars.

A partir de les dades de l’Agència Central d’Intel·ligència d’Estats Units, Andorra se situa en la desena posició, en un rànquing que encapçalen Qatar, Liechtenstein, Luxemburg, Mònaco, Singapur, Noruega, Brunei, Estats Units i els Emirats Àrabs.

Tots aquests càlculs s’han fet basant-se en la població estimada del país, ja que en el cas de la població registrada els valors són sempre inferiors.