global-educationAndorra forma part des d’aquest mes d’abril dels catorze estats membres de la “Iniciativa Global de l’Educació en Primer Lloc” de les Nacions Unides. Aquesta iniciativa llançada l’any 2012 pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, situa l’educació com una de les màximes prioritats de l’organització amb tres grans eixos de treball: escolarització per a tothom, millora de la qualitat de l’ensenyament i promoció de la ciutadania global.

La iniciativa s’estructura en quatre pilars:

-Comitè de pilotatge: òrgan d’alt nivell que proveeix direcció estratègica i orientació al secretari general.

-Grup d’estats membres: 14 països com a impulsors de la iniciativa

-Agències multilaterals i organitzacions civils

-Socis privats: Global Business Coalition for Education & UN Global Compact

 

Completen els estats membres: Austràlia, Bangladesh, Benín, Brasil, la Xina, Croàcia, Dinamarca, Etiòpia, Estats Units, Guaiana, Moçambic, Sud-Àfrica i Tunísia.

L’ingrés d’Andorra ha anat precedit de la visita ara fa un any del secretari general de les Nacions Unides Ban Ki-moon a Andorra, que li va permetre conèixer de primera mà el funcionament i la riquesa del sistema educatiu, i de l’entrevista entre el mateix secretari general de les Nacions Unides i el cap de Govern, Antoni Martí, durant l’assemblea general el passat mes de setembre. En el transcurs d’aquella trobada, el màxim responsable de les Nacions Unides va trametre a Andorra la invitació per participar a la Iniciativa, una invitació confirmada posteriorment en la petició formal d’adhesió al grup.

“Els esforços significatius realitzats pel Principat d’Andorra en el dominis de l’educació pels valors democràtics, els drets de l’home i el multilingüisme seran una font d’inspiració forta per al conjunt de la comunitat internacional”, destaca el secretari general de les Nacions Unides la carta d’acceptació adreçada al cap de Govern.

 

El comitè de pilotatge està presidit pel mateix secretari general de l’ONU i l’integren entre d’altres personalitats la directora general de la Unesco, Irina Bokova; l’exprimer ministre britànic, Gordon Brown; el president del Bank Mundial, Jim Yong Kim; el director d’Unicef, Anthony Lake; o el reverend Desmond Tutu.

L’adhesió a la iniciativa ha estat presentada aquest dimarts en roda de premsa pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé. Els representants del Govern han valorat l’ingrés com una oportunitat de donar visibilitat a Andorra en matèria de valors democràtics i de desenvolupament inclusiu, presentar la riquesa de l’estructura educativa com a fruit de la història i les institucions i presentar els treballs relacionats amb el plurilingüisme i la interculturalitat. S’ha destacat a més que aquesta participació coincideix amb les prioritats de cooperació, del consell d’Europa i del clúster d’educació de la Iniciativa Actua.

Els compromisos derivats de l’adhesió són continuar amb:

-L’intercanvi d’experiències (Pla Estratègic de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà, ensenyament de les llengües, el tractament de la multiculturalitat)

-La col·laboració amb els estats veïns en matèria d’educació

-La cooperació amb els organismes i institucions civils

-La millora de l’ensenyament

-El treball de la inclusió

-La promoció de la interculturalitat i el plurilingüisme

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada