Andorra disposa d’un nou portal web destinat a difondre l’estat mediambiental del país

cenmaAquest dijous al matí s’ha presentat a la seu de l’Institut d’Estudis Andorrans la nova pàgina web de l’Observatori de la Muntanya d’Andorra (OMA), desenvolupada pel Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra (Cenma) en col·laboració amb el Departament de Medi Ambient del Govern d’Andorra. Es tracta d’un portal web creat per presentar l’estat i l’evolució dels aspectes relacionats amb el medi ambient i natural d’Andorra i està dirigit tant a científics com a persones interessades en aquestes qüestions. Tot plegat es presenta, en català i anglès, a través de quatre grans grups d’indicadors naturals: la biodiversitat, el clima, la conservació i el territori i els riscos naturals d’Andorra. La pàgina web presentada aquest dijous (www.oma.ad) és una primera versió, però els seus impulsors tenen l’objectiu de millorar-la i fer-la evolucionar a mesura que vagin detectant les necessitats dels usuaris.

La nova pàgina web de l’OMA se centra en quatre grans indicadors naturals del Principat. En el cas de la biodiversitat, s’hi poden trobar articles i estudis relacionats amb qüestions com ara l’evolució de les papallones al Principat d’Andorra o el número d’espècies de quiròpters. En el cas del clima, els usuaris poden conèixer, entre d’altres coses, aspectes com ara la variació de la temperatura mitjana de l’aire entre els anys 1935 i 2008. La tercera categoria, la de Conservació i territori, acull estudis sobre l’evolució de les zones urbanes o l’evolució dels boscos a Andorra.

Finalment, a la pestanya dedicada als riscos naturals s’hi pot consultar informació relacionada amb la distribució mensual dels incendis forestals entre els anys 1962 i 2010, o la distribució de les allaus a Andorra entre els anys 1975 i 2010. En aquest sentit, el director tècnic del Cenma, Ramon Copons, ha indicat que les explicacions que es poden trobar a la pàgina web ‘no les fem amb un llenguatge científic i tècnic que sigui feixuc, sinó que intentem que estiguin en un registre que pugui arribar al gran públic’.

Copons ha destacat que la pàgina web s’ha fet, de moment, en català i en anglès. El motiu és que l’anglès és la llegua més utilitzada a nivell científic i l’objectiu d’aquest portal web és precisament equiparar-se a altres mitjans internacionals. Copons ha reconegut que la pàgina ‘està inspirada en la d’un altre observatori internacional, l’Agència Europea del Medi Ambient’. Aquesta agència, ha afegit, ‘treballa amb uns indicadors que són estàndards a nivell europeu, i nosaltres hem intentat seguir la mateixa metodologia, però aplicada a Andorra. D’aquesta manera garantim la mateixa qualitat i estàndard científic que s’utilitza a Europa’.

Per una altra banda, Copons ha remarcat que aquest fet permetrà que aquells indicadors exposats al web de l’OMA siguin fàcilment importables cap a altres webs i observatoris internacionals, ja que com que s’adapten als estàndards europeus i estan en anglès no caldrà ni traduir-los. Això, ha assegurat Copons, donarà més visibilitat als treballs que es fan a Andorra i, de retruc, al seu medi natural.

La presentació de la pàgina web també ha comtat amb la presència del director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, que ha destacat que aquest nou recurs permet posar a disposició del públic un seguit de dades fiables que permeten fer comparacions de la realitat mediambiental andorrana amb la de països de l’entorn, i també fer comparatives temporals. Rossell ha destacat la tasca que s’ha fet a l’hora de recollir i tractar aquesta gran quantitat de dades, ja que són ‘d’ús i d’interès general per a tothom i es poden fer servir per qüestions tan importants com ara fer estudis sobre el canvi climàtic’.

TOTES LES NOTÍCIES