Andorra defensa a l’ONU l’informe del Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona

Una delegació del Govern d’Andorra ha participat aquest dimecres en la 74a sessió del Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW), que ha tingut lloc a la seu de l’Organització de les Nacions Unides, ubicada a Ginebra. En la seva intervenció, el cap de la representació i director del Departament d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Joan Carles Villaverde, ha defensat el quart informe periòdic elaborat pel Govern en relació a la situació de les dones al Principat.

Aquest document dona compliment al compromís d’Andorra amb el Conveni per a l’eliminació de tot tipus de discriminació envers la dona, que el país va ratificar el 1997. En concret, el document, que l’Executiu va lliurar al CEDAW el 2018, fa referència a les actuacions dutes a terme entre el 2013 i el 2017 i respon a les qüestions del Comitè al respecte.

En aquest sentit, l’informe posa en relleu l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat, que ha analitzat les dades estadístiques, la legislació i els programes i serveis que existeixen a Andorra per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, i entre els col·lectius vulnerables.

En l’informe s’exposa la creació de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Departament d’Afers Socials, els tallers de prevenció que s’ofereixen a les escoles i accions com la creació del guardó Olympe de Gouges. Així mateix, el document remarca l’aprovació de la Llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació aprovada durant aquest any, que inclou mesures com ara el principi d’igualtat retributiva.

A més, l’aprovació de la Llei per a l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica dota al país d’un marc jurídic explícit en matèria de prevenció, detecció i intervenció amb les víctimes. En aquest sentit, s’ha posat en marxa la Guia de col·laboració en casos de violència de gènere i domèstica que recull els protocols d’acció dels departaments implicats en aquest àmbit.

Durant el seu discurs, Joan Carles Villaverde també ha recordat la creació per a aquesta legislatura de la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, que té l’objectiu d’impulsar, juntament amb les associacions del país, la creació d’una llei específica d’igualtat efectiva entre homes i dones.

La presència de la delegació andorrana a les Nacions Unides forma part de la dinàmica de control i avaluació per part del CEDAW a tots els països que han ratificat el Conveni per a l’eliminació de tot tipus de discriminació envers la dona. Altrament el Comitè convida prèviament a ONGs i associacions de cada país per tal que aquestes exposin el seu diagnòstic i la seva visió de la situació de la dona.

La delegació del Govern d’Andorra ha comptat amb la presència de la directora d’assumptes multilaterals i de cooperació del ministeri d’Afers Exteriors, Florència Aleix; de la directora del departament d’inspecció, qualitat educativa i recursos humans del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, Marie Pagès; de la jurista del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Cristina Fernández; de la cap de l’àrea de polítiques d’igualtat del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Mireia Porras; de la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance; i de la consellera general, Maria Martisella.

TOTES LES NOTÍCIES