El 27 d’octubre se celebra el Dia mundial del patrimoni audiovisual amb el que es vol conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de reconèixer la importància dels documents audiovisuals com a part integrant del patrimoni cultural. El lema d’enguany és “Descobriu, recordeu, compartiu”.

L’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) amb la col·laboració del Cineclub de les Valls organitza la projecció d’una pel·lícula inèdita al Principat datada l’any 1936, que ha estat rescatada durant el 2016 per un col·leccionista d’Andorra i conservada i digitalitzada per l’Arxiu Nacional. Aquest film correspon a la versió cinematogràfica de la pel·lícula “Andorra”, de Pierre Cazal (a) Geo Kelber i sobre la base de la qual, fa uns anys, el jove cineasta andorrà, Marc Casals, va fer i presentar una versió actualitzada.

També es projectarà un muntatge realitzat a partir d’imatges familiars dedicat a la vida quotidiana contingudes en un DVD editat el 2004. Aquest muntatge inclou imatges triades procedents d’una quinzena de fons diferents, que narren de forma diacrònica les celebracions i festivitats clau en el calendari i que marquen el cicle de l’any. Aquestes imatges són part del resultat d’una campanya de recuperació del patrimoni cinematogràfic, impulsada pel Govern amb el suport de la Unesco, que va donar peu a la recuperació de més de 25 fons d’orígens diferents, i a l’edició d’una col·lecció de DVD amb imatges amateurs i familiars que han anat revelant com era l’Andorra dels anys 40, 50 i fins als 80 del segle passat.

Amb aquesta activitat, el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports vol compartir, donar a conèixer i, alhora, fer una crida a la conservació i la recuperació dels materials audiovisuals que molt sovint transcendeixen l’àmbit purament familiar, per esdevenir testimonis extraordinaris d’un lloc, un esdeveniment o una època. En aquest sentit, es recorda que el patrimoni audiovisual, incloent-hi el cinematogràfic i el videogràfic, és molt sensible i susceptible de perdre’s de manera definitiva tant per la deterioració del suport, com per l’obsolescència tecnològica. No podem dilatar més la conservació d’aquests documents amb l’objectiu primordial de donarlo a conèixer.

Les projeccions tindran lloc el 27 d’octubre a partir de les 21.30 h al teatre Comunal d’Andorra la Vella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada