Andorra celebra les segones Jornades de Portes Obertes de la Fundació ACE

aceLa  Fundació ACE Barcelona Alzheimer Treatment & Research vol situar Andorra al mapa genòmic de la malaltia de l’Alzheimer i, per això, avaluarà, per segona vegada, la memòria dels andorrans a les Jornades de Portes Obertes que tindran lloc el proper 26 de novembre al Principat.

L’objectiu de la iniciativa és sensibilitzar sobre la necessitat d’una detecció precoç de la malaltia. “L’estudi permetrà seguir avançant en les investigacions científiques i acumular dades i coneixements que contribueixin al desenvolupament d’un fàrmac per a persones amb un deteriorament cognitiu lleu de la memòria que pot desembocar en Alzheimer”, ha apuntat Agustí Ruiz, genetista i director científic de Fundació ACE, a la conferència Alzheimer: el repte de la prevenció, impartida el passat 16 novembre.

Durant la sessió amb cada voluntari, que durarà aproximadament 45 minuts, els professionals de la Fundació ACE valoraran la memòria, el llenguatge i altres funcions. Als participants se’ls farà una prova de sang i se’ls sol•licitaran dades demogràfiques (com l’estat civil, nivell d’estudis o l’activitat laboral).

L’avaluació es complementarà amb una sèrie de preguntes sobre la vida quotidiana per confirmar si hi ha una possible pèrdua de memòria.
Un cop l’estudi hagi finalitzat, i en funció dels resultats obtinguts, es remetrà a cada participant una carta individualitzada, en la qual se’ls informarà sobre la possible necessitat d’una segona revisió.

Les Jornades de Portes Obertes, el mètode de la Fundació per a la detecció precoç de la malaltia
Les Jornades de Portes Obertes és el model que la Fundació ACE fa servir des de 2008 per dur a terme una detecció precoç de la malaltia. Gràcies a aquesta iniciativa, només en 2015, es va aconseguir diagnosticar 18 casos de demència i detectar deteriorament cognitiu en 311 persones.

Els símptomes de la malaltia segueixen una evolució lenta, fet que dificulta la seva ràpida detecció. Aquesta longevitat en la simptomatologia ha comportat que el diagnòstic es doni majoritàriament entre la població de més de 75 anys, tot i que la malaltia es manifesta abans.

La detecció precoç és clau a l’hora d’accelerar el diagnòstic i, per aquest motiu, el Dr. Ruiz adverteix sobre “la necessitat de reconèixer els símptomes el més aviat possible, ja que els tractaments són més efectius en les fases inicials de la demència”.
Cada any, Fundació ACE diagnostica, a Barcelona, més de 820 nous casos d’Alzheimer i 800 de deteriorament cognitiu i pèrdues de memòria.

Fundació FA, un model pioner en el camp de l’Alzheimer
Fundació ACE – Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, entitat innovadora i referent a Espanya. Neix l’any 1995, amb l’objectiu d’atendre la demanda creixent en el tractament i l’educació de les persones amb deteriorament cognitiu i demència, especialment Alzheimer, oferint una atenció personalitzada i acompanyament integral als pacients i les seves famílies. La Fundació ACE està considerada un dels referents internacionals en investigació, especialment clínica, neuropsicològica, social i bàsica.