Andorra celebra aquest cap de setmana les Jornades europees del patrimoni 2019

Les Jornades europees del patrimoni són un dels esdeveniments anuals més importants que se celebren arreu d’Europa i un any més Andorra participa en la iniciativa. El 1984 el Ministeri de Cultura francès va començar a fer una jornada de portes obertes als monuments històrics nacionals el tercer diumenge de setembre. Després de comprovar que la iniciativa havia estat un èxit, el Ministeri va proposar, a la segona Conferència del Consell d’Europa, d’instaurar la iniciativa a escala europea.

Des de l’inici de la proposta, molts països s’hi van anar afegint i a partir de 1991 el Consell d’Europa va instaurar oficialment les Jornades europees del patrimoni. Andorra va sumar-s’hi el 1995. Amb aquesta iniciativa es pretén conscienciar la societat sobre el llegat cultural europeu donant-lo a conèixer a la ciutadania.

Les activitats proposades per enguany es concentraran entre el divendres 20 i el diumenge 22 de setembre. D’aquesta manera, el públic podrà gaudir d’una desena d’activitats celebrades arreu del Principat, preparades tant des del Ministeri de Cultura i Esports com dels equipaments culturals públics i els privats. El divendres es farà la presentació de la recerca sobre els gravats del roc de les Bruixes de Prats per l’arqueòleg Pierre Campmajo.

Entre les activitats que es faran el dissabte, en destaquen les dues rutes sobre la pedra seca al Centre d’Interpretació Comapedrosa i a la Cortinada, i la ruta literària a càrrec de l’escriptora i filòloga, Roser Porta, que acompanyarà als visitants a alguns dels indrets on reposava part del patrimoni romànic, venut, arrencat i exportat a principis del segle XX. El dissabte també s’oferiran, al Museu Casa Rull, dues sessions de Cabaret pagès interpretat per l’Esperanceta de casa Gassia.

Pel que fa a les activitats del diumenge, en sobresurt el taller de botànica forestal al Centre d’Interpretació del Comapedrosa i la inauguració de les obres de restauració i de posada en valor de l’església de Sant Climent de Pal.

A més de la desena d’activitats proposades, i com ja és habitual, diversos museus del país faran portes obertes en el seu horari habitual d’obertura.