Andorra assumeix la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus

ctpEl ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha assumit aquest dijous la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) en qualitat de president de l’Organisme Andorrà de cooperació Transfronterera (OACT). En la seva intervenció davant el plenari, Saboya ha destacat que Andorra agafa el relleu de Navarra en un moment de canvis, tant interns com en el si de la CTP. En aquest sentit, ha fet referència a com l’obertura i el procés d’acostament a la Unió Europea són complementaris amb la tasca que es desenvolupi al capdavant de la Comunitat.

El nou president de la CTP ha destacat la tasca de consolidació realitzada per la presidència navarresa tant a nivell institucional com a través de projectes concrets com l’Observatori del Canvi Climàtic dels Pirineus. Saboya ha fet referència al paper de la CTP com a autoritat de gestió del Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (Poctefa).

Saboya ha manifestat en la seva intervenció el compromís de vetllar perquè els projectes que s’aprovin en el marc del programa tinguin un impacte vertaderament transfronterer i millorar la distribució temporal dels recursos per evitar que pràcticament s’exhaureixin en la primera convocatòria. Un altre dels eixos dels dos anys de presidència serà anar més lluny del Poctefa tant afavorint la cooperació transnacional i interregional com en la participació en altres programes europeus. En aquest sentit, ha assenyalat que ‘tenim un territori i uns actors aptes amb interessos compartits per poder treballar en el marc d’altres programes europeus: recerca i innovació, medi ambient, xarxes transeuropees, cultura, ciutadania i joventut i, de manera molt especial, creació d’ocupació’.

Saboya ha indicat que l’acció de la CTP ha de tenir present la necessitat d’estrènyer els lligams no tant sols amb la Unió Europea sinó també amb el Consell d’Europa. En definitiva, ha conclòs el ministre, l’objectiu de la CTP ha de ser tenir ‘major impacte i presència al territori’.

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), segons recull l’Agència EFE, ha aprovat una declaració en la qual alerta sobre l’alentiment del procés de construcció europea i el risc de ‘retrocés nacional’ a causa de la crisi econòmica.

El ministre Saboya ha viatjat acompanyat del representant dels comuns, Josep Mandicó, i el secretari general de l’OACT, Pere Roquet, que assumirà la secretari general de la CTP durant la presidència andorrana. El XXXI plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus s’ha celebrat durant aquest dijous al matí al Palau de Congressos Baluarte de Pamplona amb la participació de 350 persones, entre les quals els representants dels territoris que intregren l’organisme: Navarra, País Basc, Aragó, Catalunya, Aquitània, Migdia-Pirineus i Llanguedoc-Rosselló i Andorra.