Andorra acull per primera vegada el Congrés Internacional del Trencalòs

Andorra, i al seu torn els Pirineus, acull per primera vegada el Congrés Internacional del Trencalòs que té com a objectiu explicar i compartir els diferents projectes relatius a la conservació d’aquesta espècie que actualment s’estan duent a terme a Europa. Al fòrum de debat, que se celebra al Palau de Gel de Canillo, hi assisteixen més de 100 representants de 16 països diferents. En l’obertura del congrés hi ha participat la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer.

Durant el seu discurs de benvinguda, Ferrer ha destacat la importància d’acollir per primera vegada aquest congrés al país el mateix any que també se celebra el vintè aniversari de la signatura del conveni de col·laboració entre el Govern i l’Associació per a la Defensa de la Natura que va servir de marc per a la creació del Pla d’Actuacions per a la Conservació del Trencalòs (PACT). De fet, la trobada s’emmarca dins dels objectius definit dins del PACT.

En aquest punt, la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat ha destacat que el conveni ens “ha permès treballar tan dins del nostre territori com en col·laboració amb els països veïns en la conservació d’aquesta espècie a Andorra i al conjunt del Pirineu”. Fruit del conveni, el 2003 es va establir el primer punt d’alimentació suplementària per fer front a la manca d’aliments dels trencalossos i altres espècies.

L’aposta va ser un èxit i pocs mesos després una primera parella va alimentar-s’hi repetides vegades i va construir el que seria el primer niu de trencalòs a Andorra, després de més de 20 anys sense evidències de nidificació. L’any 2004 es va fer el seguiment de la primera reproducció del trencalòs, que es va repetir el 2006, el 2008, el 2011, el 2016 i finalment el 2018, amb un total de 6 joves trencalossos nascuts a Andorra en 15 anys.

En el marc del conveni, el 2011 es va iniciar un projecte de monitoratge del niu amb càmera que ha permès visualitzar i conèixer la biologia de l’espècie. El vídeo ja té més d’1,4 milions de reproduccions. Finalment, Ferrer també ha remarcat la importància de l’aprovació al febrer del 2019 de la Llei de conservació del medi natural, la biodiversitat i el paisatge. És un text que recull els conceptes més moderns de conservació i té en compte tant els hàbitats com les espècies i també els individus, així com la manera com s’interrelacionen tot seguint els principis establerts pel Conveni sobre la diversitat biològica.

TOTES LES NOTÍCIES