Andorra acollirà una reunió d’alt nivell dels petits estats de la Regió Europea de l’OMS

El Govern ha aprovat la celebració a Andorra de la segona reunió d’alt nivell dels petits Estats de la Regió Europea de l’OMS (OMS/EURO). Aquesta trobada internacional tindrà lloc a finals de juny o principis de juliol de 2015 i donarà continuïtat a la celebrada els dies 3 i 4 de juliol del 2014 a San Marino.

Els països membres de l’OMS/EURO considerats petits són aquells que tenen menys d’un milió d’habitants, de manera que aquest grup l’integren 8 països: Andorra, Islàndia, Luxemburg, Malta, Mònaco, Montenegro, San Marino i Xipre.

La reunió constitueix una oportunitat perquè els patits països s’organitzin millor i comptin amb una veu única davant els òrgans de govern de l’OMS (Comitè Regional, Consell Executiu, Assamblea Mundial de la Salut). D’aquesta manera, també es pot articular un suport específic i més intens des de l’OMS a diferents aspectes com la implementació d’accions de reformes de sistemes de salut o el fet de comptar en situacions particular d’urgència d’un suport específic davant brots pandèmics (grip) o determinats brots epidèmics (ebola) que puguin posar en perill la situació sanitària dels petits estats.

En aquest sentit, destaquen les possibles millores a l’hora de disposar de suport tècnic i científic de cara a millorar les pròpies capacitats nacionals o suport de l’OMS perquè s’assegurin mecanismes de provisió de determinats tractaments preventius, com les vacunes de nova creació, que assegurin la protecció de la població davant situacions d’alerta sanitària.

Al llarg de la trobada els països exposaran i compartiran les seves iniciatives nacionals entorn de la implementació de la ‘Salut 2020’. En aquest sentit, a la primera trobada es va abordar aquesta estratègia per ajudar els països a millorar i sostenir els sistemes de salut, en particular davant la crisi econòmica i les seves conseqüències a l’entorn del finançament dels serveis i recursos destinats a la salut.

En aquest sentit, l’estratègia ‘Salut 2020’ va ser compartida per tots els petits estats de la Regió Europea de l’OMS com a un marc de referència útil i que pot ser de gran ajuda per les respectives accions nacionals a emprendre.